Selectie; Televisie

ACTUALITEITEN 2 Vandaag. Politicoloog M. van Schendelen laat zijn licht schijnen over de eerste periode van het tweede kabinet-Kok, en een verslag van de overhandiging van het boek van oud-minister van Onderwijs Jo Ritzen De minister, een handboek aan premier Kok. Ned.2, 17.35-18.43u.

Netwerk. Reportage uit het Italiaanse dorpje Peschichi waar onlangs een aantal dorpelingen 80 miljoen gulden in de nationale lotto wonnen. Verder worden er door de bezuinigingen in de gezondheidszorg veel consultatiebureaus voor baby's opgeheven. Ned.1, 20.31-21.07u.

Nova. Reportage uit het door de orkaan Mitch getroffen Honduras en aandacht voor de herdenking van het einde van de Eerste Wereldoorlog - 80 jaar geleden - in het Belgische Ieper. Ned.3, 22.34-23.03u.

DOCUMENTAIRES

Hitlers Krieger. Documentaireserie over Hitlers oorlogsvoerders. Piloot Ernst Udet wilde helemaal geen carriere maken in het leger, maar zijn 'vriend' Hermann Goring bezorgde hem een hoge functie. Udet was niet geschikt voor deze functie achter het bureau en hij vluchtte in alcohol en amoureuze escapades. Toen de Duitse luchtmacht het keer op keer moest afleggen tegen de Royal Air Force wees Goring hem aan als zondebok, waarna Udet zelfmoord pleegde. Duitsl.2, 20.15-21.00u.

O dierbaar Belgie. Humoristische documentaireserie over Belgie. Stel dat er een oorlog uitbreekt tussen Vlaanderen en Wallonie. Het radio- en televisiecomplex zou dan duidelijk in tweeen worden gesplitst: de Vlaamse televisiestations zullen zich scheiden van de Waalse. Afl.: De Burgeroorlog. Belg.2 20.30-21.00u.

Man/vrouw. Eerste aflevering van een tweeluik over mishandeling in het huwelijk waarin slachtoffers hun persoonlijk verhaal vertellen. Uit onderzoek blijkt dat een op de vier vrouwen in Nederland in huwelijk of relatie wordt geslagen. Ned.2, 20.55-21.35u.

Histories: Soldatenverhalen. Een reconstructie van de omstandigheden rondom de executies tussen 1914 en 1918 van elf Belgische soldaten, op bevel van de Belgische krijgsraad.

Een schrijnend verhaal dat veel vernietigender is voor de Belgische legertop dan voor de 'deserteurs'. Belg.2, 21.00-21.50u.

Antenne: Een laatste kans. Verslag van een expeditietocht van tien dagen van een groep langdurig Nederlandse werklozen in Noorwegen. Tijdens de tocht wordt hun gedrag geanalyseerd verleggen zij hun grenzen en wordt nagedacht over mogelijke oplossingen en verdere begeleiding. Ned.2, 21.35-22.05u.

37. Na de pogroms tijdens Kristallnacht in 1938 besloot de Engelse regering onder druk van verschillende organisaties om tienduizend joodse kinderen naar Groot-Brittannie over te laten komen. De meeste van deze kinderen zagen hun ouders nooit meer terug. Bovendien schamen zij zich nu voor het feit dat vele joodse leeftijdgenootjes het niet redden, en in de concentratiekampen vergast werden. Duitsl.2, 22.15-23.00u.

Modern times. Vanavond praat een aantal stevige drinkers in de vorm van gedicht en lied over hun liefde voor sterke drank. BBC2, 22.30-23.30u.

OverLeven. Wetenschappers ontdekten koraalriffen op een plek waar ze niet horen te zijn, namelijk in de koude wateren ten zuiden van Ierland. Afl.: De vergeten koraalriffen. Belg.2, 23.05-23.50u.

The day the guns fell silent. Op 11 november 1918 werd er een eind gemaakt aan het meest verwoestende conflict in de geschiedenis, namelijk WO I. Hoe gaat het met de overlevenden van deze oorlog? BBC1, 23.45-0.40u.

DRAMA

Wij Alexander. Eerste aflevering van een 8-delige serie over het Nederlands vorstenhuis in de vorige eeuw en de 'vergeten prins' Alexander. Afgelopen vrijdag in CS besproken. Ned.1, 21.07-21.58u.

AMUSEMENT

Leuven centraal. Onder anderen is Terry Jones - bekend van Monty Pythons' Flying Circus - te gast die nu een kinderboek over de kruistochten heeft geschreven.

De Nederlandse groep The Scene met frontman The Lau treedt op. Belg.2, 22.20-23.05u.

KUNST

Bouillon de culture. Gasten onder andere de actrice Isabelle Huppert en regisseur Benoit Jacquot over de film L'ecole de la chair, uitgever Lucien Jerphagnon en Nobelprijswinnaar voor literatuur Jose Saramago. TV5, 22.35-23.45u.

FILM

A Fish Called Wanda (Charles Crichton & John Cleese, 1988 Engeland/VS). Uitzonderlijk geslaagde, door John Cleese melancholiek geschreven komedie zet de verstikkende conventies van de very British af tegen bevrijdende seksualiteit en de brute luchtigheid der Amerikanen. Ook met Jamie Lee Curtis, Kevin Kline. Ned.3, 20.00-22.00u.

Rocky III - The Eye of the Tiger (Sylvester Stallone, 1982, VS). Succesvolle tweede 'sequel' van populistisch epos over simpele bokser die alles overwint, zichzelf incluis. Ex-wereldkampioen Stallone neemt andermaal de handschoen op. Titelsong haalde de top van de hitparade. RTL5 20.30-22.20u., met reclame.

Steal Big, Steal Little (Andrew Davis 1995, VS). Zie Film-vooraf. Veronica, 20.30-22.35u., onderbroken door reclame.

The Valley of Decision (Tay Garnett, 1945, VS). In het Pittsburgh van 1870 gesitueerd melodrama, naar de lijvige roman van Marcia Davenport, concentreert zich op de minder gelukkige liefde tussen Iers dienstmeisje Greer Garson en Gregory Peck, de zoon des huizes van een mijnbouwgeslacht. Duitsl.1, 0.45-2.40u., zwart-wit nagesynchroniseerd.

Ostre sledovane vlaky / Houd de trein in het oog (Jiri Menzel, 1966, Tsjechoslowakije). Debuut van voorman van Praagse filmlente won destijds Oscar voor de beste 'buitenlandse film': het tedere verslag van de groeipijnen van een jonge stationschef anno 1944, die het leven van de grote mensen niet kan of wil aanvaarden. Duitsl.2 1.10-2.40u., zwart-wit, nagesynchroniseerd.