Renners TVM zwaar gedrogeerd, zegt rapport

De renners van de Nederlandse wielerploeg TVM waren tijdens de Tour de France gedrogeerd met EPO en (combinaties van) andere sterke middelen. Dat staat in een rapport dat medici van het ziekenhuis in Albertville hebben uitgebracht aan de rechter van instructie in Reims, die ploegleider Cees Priem nog steeds vasthoudt. De Franse krant Le Parisien citeert vandaag uit het vertrouwelijke rapport dat vrijdag aan justitie werd overhandigd. TVM-advocaat J. van Mierlo noemt de beschuldigingen in de Franse krant “voor 90 procent onzin'.

Op 28 juli deed justitie na de zestiende etappe van de Tour een inval in het hotel van TVM. Vier van de zes renners die toen bloed-, urine- en haartesten moesten ondergaan, zouden volgens Le Parisien het bloeddopingmiddel EPO hebben gebruikt. Alle zes hadden ook nog andere “sterke dopingmiddelen' in hun lichaam: corticoiden, anabolen en groeihormonen. Voor drie TVM-renners die de Tour later hebben verlaten is een vergelijkbare constatering gedaan na controles eind augustus. Daarnaast zouden sporen van amfetamine en cannabis zijn gevonden.

Tot nu hebben de renners het gebruik van prestatie-bevorderende middelen ontkend. Zij klaagden destijds dat zij hardhandig werden meegevoerd naar het ziekenhuis voor dopingonderzoek. In hun hotelkamers haalden politiemensen de vuilniszakken leeg. Volgens het Franse bericht van vanmorgen zouden daar naalden en ampullen in zijn gevonden. Ook daarin zouden sporen zijn gevonden van EPO en dopingcocktails.

Volgens TVM-advocaat Van Mierlo is in het rapport bij “een kleine minderheid' van de twaalf gecontroleerde renners gebruik van EPO vastgesteld. “Maar volgens de door ons geraadpleegde deskundigen zijn die conclusies zijn niet houdbaar.' Gebruik van anabolen is niet vastgesteld, zegt Van Mierlo die erkent dat een van de renners amfetaminen heeft gebruikt en een ander cannabis. Van de aangetroffen corticoiden kan volgens de advocaat niet worden vastgesteld dat ze zijn toegediend. Van Mierlo: “Wij zijn woedend. Het is uitgesloten dat die krant het rapport citeert, want alleen justitie en wij hebben het in handen.'

Het tijdschrift Wieler Revue kondigde gisteren een kaartenactie aan om ploegleider Priem, die zich in Frankrijk beschikbaar moet houden voor justitie, terug te krijgen naar Nederland. Vanaf morgen kan een kaart naar de Franse ambassade in Den Haag worden gestuurd, met daarop de tekst Je suis fache. (Ik ben boos).