Prix Goncourt voor Paule Constant

De twee belangrijkste literaire prijzen in Frankrijk gaan dit jaar naar de schrijfsters Paule Constant en Dominique Bona. De meest prestigieuze prijs, de Prix Goncourt, gaat naar Constant voor haar roman Confidence pour confidence (Geheim voor geheim).

De in april verschenen roman speelt in Kansas, waar vier vrouwen uit verschillende landen hun leven, hun herinneringen en hun mislukkingen met elkaar bespreken. De 54-jarige universitair docent Constant ontvangt een symbolisch bedrag van vijftig francs, maar kan rekenen op een sterk stijgende boekverkoop.

Bona (45) krijgt de Prix Renaudot voor Le manuscrit de Port-Ebene (Het manuscript van Port-Ebene). De roman speelt in de 18de eeuw, in de voormalige Franse kolonie Santo Domingo en gaat over een vrouw uit de Franse Vendee, die getrouwd is met een landeigenaar in de kolonie. Bona was al bekend wegens haar biografieen, ondermeer van schrijver Romain Gary, waarvoor ze in 1987 de grote prijs van de Academie Francaise kreeg. (ANP)