Plukkers bananen met bonus thuis

Het Amerikaanse fruitbedrijf Chiquita Brands in Cincinnati heeft zijn werknemers in Honduras voor een jaar naar huis gestuurd. De eerste drie maanden krijgen ze doorbetaald, maar daarna komen ze op een wachtgeld van 280 lempiras per week.

Dat bedrag staat gelijk aan ongeveer zevenenveertig gulden. Werknemers van het bedrijf krijgen ongeveer 375 gulden per maand. Dole Food Company, gevestigd in Californie, doet nog geen mededelingen over mogelijke ontslagen. Het bedrijf heeft wereldwijd 44.000 mensen in dienst en uitgebreide activiteiten in Honduras. Het heeft daar niet alleen zijn traditionele fruitproducten in blik, maar distribueert er ook Coca Cola en bier.

In het verslag van de kwartaalresultaten eind vorige week zegt Dole alleen dat “werknemers een leidende rol spelen bij de hulpverlening' en dat Dole sinds de ramp 20.000 mensen te eten geeft. Het bedrijf heeft een miljoen dollar aan hulpgoederen gestuurd.

Voordat de Nederlandse consument massaal overgaat tot het boycotten van bananen van Chiquita en Dole moet eerst nauwkeurig worden bekeken wat de gevolgen daarvan zijn. Dat stelt de Nederlandse Stichting Max Havelaar die hier de ecologisch verantwoorde en arbeidersvriendelijke Oke-banaan op de markt brengt. De oproep voor de boycot volgt op berichten als zouden Chiquita en Dole zo'n 18.000 arbeiders op bananenplantages in Honduras en Guatemala ontslag hebben aangezegd.

De werknemers hebben echter een 'bonus' ontvangen en een groot aantal is voor een jaar naar huis gestuurd. De bedrijven voldoen daarmee minimaal aan de wettelijke vereisten in landen als Honduras en Guatemala. De orkaan Mitch heeft het grootste deel van de plantages van de multinationals in Honduras Nicaragua en Guatemala vernietigd.