Opvolging Gingrich lijkt al geregeld; Geen rivaal Livingston

De Amerikaanse Afgevaardigde Robert L. Livingston, een Republikein uit Louisiana, wordt vrijwel zeker de opvolger van Newt Gingrich als voorzitter van het Huis van Afgevaardigden.

De enige rivaal van Livingston binnen de Republikeinse partij Christopher Cox uit Californie, trok zich gisteren terug en schaarde zich achter de kandidatuur van Livingston.

De 55-jarige Livingston is sinds 1977 lid van het Congres. Zijn vriend Newt Gingrich benoemde hem in 1994 tot voorzitter van de machtige commissie voor bestedingen, die gaat over de besteding van meer dan een derde van de Amerikaanse begroting van 1,7 biljoen dollar. Livingston was zo een van degenen die profiteerden van het feit dat Gingrich brak met de traditie dat posten worden verdeeld op basis van senioriteit. Enkele uren nadat Livingston vrijdag had aangekondigd dat hij Gingrich zou uitdagen, kondigde die aan dat hij niet meer beschikbaar was voor een derde termijn als voorzitter van het Huis.

Volgende week komen de Republikeinen die in het nieuwe Congres zijn gekozen bijeen, om te stemmen over de topposities in het Huis van Afgevaardigden. Over de meeste posities wordt nog touwgetrokken, maar de Republikeinse keuze voor het voorzitterschap lijkt beslecht nu Livingston de steun van de meeste Republikeinen heeft en geen uitdager. Op 6 januari als het voltallige Huis van Afgevaardigden voor het eerst in zijn nieuwe samenstelling bijeenkomt, vindt de definitieve stemming over de voorzitter plaats. De Republikeinen hebben 223 van de 435 zetels.

Livingston belooft dat hij, anders dan zijn voorganger, meer een manager dan een revolutionair zal zijn. Gezien de kleine meerderheid van zes zetels van de Republikeinen in het Huis ziet hij samenwerking met de Democraten als noodzakelijk. Als commissievoorzitter heeft hij daarmee al veel ervaring opgedaan.

Het afgelopen jaar was Livingston al begonnen zich voor te bereiden op de opvolging van Gingrich, die aanvankelijk van plan was om in het jaar 2000 terug te treden.

Door het tegenvallende resultaat van de tussentijdse verkiezingen op 3 november, waarbij de Republikeinen in het Huis vijf zetels verloren, was Gingrich genoodzaakt om nu al op te stappen.

Voor het eerst sinds zijn verrassende aankondiging, vrijdagavond, keerde Gingrich gisteren weer terug naar Washington, vergezeld door zijn vrouw Marianne. Hij werd op Capitol Hill enthousiast toegejuicht door aanhangers. 's Avonds sprak hij een bijeenkomst toe van het politieke actiecomite GOPAC, een organisatie die steun werft voor Republikeinse kandidaten op lokaal en landelijk niveau.

Livingston geldt als een pragmatische conservatief die echter gemakkelijk zijn geduld kan verliezen. Op de Amerikaanse televisie was dezer dagen voortdurend een opname te zien van een tierende Livingston, die eind 1995 in het Huis van Afgevaardigden schreeuwde dat de Republikeinen het overheidsapparaat net zolang plat zouden leggen tot president Clinton hun begroting goedkeurde. “We zullen nooit, nooit nooit zwichten.' Livingston zei later dat “zelfs mijn moeder vond dat ik een geschifte maniak leek' en beloofde zich nooit meer zo te laten gaan.

Voor hij in het Congres kwam was Livingston openbaar aanklager in New Orleans. Hij heeft een zwarte band in de vechtsport taikwando. Nationaal is hij nog nauwelijks bekend.