NEW YORK

De aandelenkoersen op de beurs van New York stonden gisteren onder druk van winstnemingen. De Dow Jones-index daalde met 77,50 punten tot 8897,96. Daarmee kwam aan een einde aan bijna twee weken onafgebroken koersstijging.

Aandelen in transportbedrijven en financiele instellingen leidden de daling. Bij zakenbank J.P. Morgan verdwijnt vermoedelijk 5 procent van de banen als gevolg van de groeivertraging in de wereldeconomie. Ook de banken Chase Manhattan en Banc One leverden fors in.

De index van de Amerikaanse schermenbeurs Nasdaq sloot 0,24 procent hoger dankzij koersstijgingen van vooral de automatiseringsfondsen Mircosoft, Intel en Dell Computer.

LONDEN

Ook Britse beleggers namen vanochtend winst. De FTSE-100-index van de beurs in Londen verloor daardoor 1 procent. Vooral detailhandelsconcerns waren het slachtoffer van het grote aanbod. Warenhuisconcern Storehouse daalde 3,7 procent, elektronicaketen Dixons ging 2,4 procent omlaag.

TOKIO

De effectenbeurs van Tokio is vanochtend gesloten met een verlies van 0,6 procent. De Nikkei-index zakte met 86,45 punten naar 14.108,09. Tijdens de ochtendhandel zorgden vooral buitenlandse beleggers nog voor een hogere index. Later kreeg bezorgdheid over de economische situatie in Japan en de gevolgen daarvan voor de resultaten van het bedrijfsleven weer de overhand.

De beurs van Zuid-Korea eindigde 5 procent lager Hongkong verloor 1,3 procent.