'Mossad spioneert voor Turkije'

Israels president, Ezer Weizman, heeft gisteren via een speciale afgezant bij de Cyprische president Glafkos Klerides indirect aangedrongen op de spoedige vrijlating van twee Israelische burgers. Het tweetal werd zaterdag in Cyprus gearresteerd op verdenking van spionage. De Cyprische autoriteiten hebben sterke vermoedens dat het gaat om twee agenten van de Mossad, de Israelische buitenlandse spionagedienst.

“Ik hoop dat de wolken boven de blauwe hemel tussen beide landen spoedig zullen optrekken', schreef hij in een boodschap aan Klerides. Vorige week bracht Weizman een als zeer geslaagd omschreven officieel bezoek aan het Griekse deel van Cyprus. Beide presidenten onderhouden uitstekende persoonlijke contacten die stammen uit dat de tijd dat ze in de Engelse luchtmacht dienden in de Tweede Wereldoorlog.

De media in Cyprus melden dat de twee Israeliers voor Turkije hebben gespioneerd. “De gemoederen in Cyprus zijn verhit', aldus een Israelische zakenman in Nicosia. “Wij kunnen ons geen voorstelling maken van de haat tussen de Grieks-Cyprioten en Turken op het eiland. De berichten hier dat de Mossad voor Turkije spioneert is heel schadelijk voor de betrekkingen tussen Israel en Cyprus', zei hij voor de Israelische radio.

De Turkse gezant in Israel verklaarde eergisteren tegenover een Israelische krant dat Turkije geen Mossad-agenten nodig heeft om te weten wat er in (Grieks-)Cyprus gebeurt. Aanvankelijk wekten officiele Cyprische verklaringen de indruk dat de zaak met een sisser zou aflopen. Een uitspraak van premier Netanyahu dat de “twee jongens' naar huis zullen worden gebracht, zelfs als ze geen spionnen zijn, heeft in Nicosia echter kwaad bloed gezet. De Cyprische minister van Justitie heeft gezegd dat het recht zijn loop moet hebben.

De twee Israeliers werden vorige week gearresteerd op verdenking informatie te hebben verzameld over onder andere een gezamenlijke oefening van de vloten van Cyprus en Griekenland. Ook zouden ze met kaarten en afluisterapperatuur zijn gesignaleerd bij een Cyprische militaire basis.