Kunstuitleen Leeuwarden door brand verwoest

Bij een brand in het gebouw van de Kunstuitleen in Leeuwarden zijn gisteren meer dan duizend kunstwerken verloren gegaan. Ook twaalf ateliers van kunstenaars zijn verwoest. De schade loopt volgens directeur R. Rinsma van de Kunstuitleen in de miljoenen guldens.

De kunstenaars, onder wie Rob Nypels, Jet Mous, Jaap Ket en Juut van Koppenhagen, hadden de afgelopen weken juist hun nieuwe ateliers in het monumentale pand ingericht. Afgelopen weekeinde hadden ze open dag gehouden voor het publiek. Van fotograaf/kunstenaar Nypels zijn alle negatieven verloren gegaan, die hij in 25 jaar had opgebouwd. De brand in het gezichtsbepalende pand aan de Noordersingel ontstond op de bovenverdieping. De oorzaak is onbekend. Het dak van het pand is verwoest, de schade is vooral ontstaan door bluswater. De gemeente, die eigenaar is van het gebouw, is verzekerd. De meeste kunstenaars hadden hun inventaris nog niet verzekerd. Vandaag zijn enkele kunstwerken van de Kunstuitleen naar een droogkamer van een schoonmaakbedrijf in Franeker gebracht.

De administratie namen van 5.000 abonnees konden in veiligheid worden gebracht. De Kunstuitleen zou na de verhuizing juist donderdag weer opengaan voor het publiek. Volgens wethouder A. Brok (cultuur) van Leeuwarden is de brand “ongelooflijk triest' voor de kunstenaars. “Het centrum voor beeldende kunst was zaterdag net geopend. Dit is verschrikkelijk.' Gisteravond en vanmorgen kwam het Leeuwarder college in spoedberaad bijeen. Het plan is het pand zo snel mogelijk te renoveren.