Kiezen tussen geboorte en WK

Voor volleyballer Albert Cristina wordt het komende wereldkampioenschap in Japan extra spannend. De 28-jarige middenman kan tijdens het toernooi vader worden. Zijn hoogzwangere vriendin is op de 23ste van deze maand uitgerekend en op die dag is er bij het WK nog bijna een week te gaan.

“Ik heb begrepen dat een eerste kind vaak later komt. Nou, een week later zou voor mij perfect zijn', zegt Cristina.

De volleyballer beseft dat hij te laat terug kan zijn als zijn kind toch tijdens het WK wordt geboren. Desondanks besloot Cristina niet af te zeggen voor het toernooi en vertrekt hij vanavond met de rest van de Nederlandse selectie naar Japan, mits er de laatste uren niets verandert in de toestand van zijn vriendin. “De geboorte van je kind is natuurlijk belangrijker dan een WK. Maar ik heb voor het volleybal gekozen als mijn beroep en daarom ben ik er afhankelijk van', legt Cristina uit.

De speler van het Belgische Roeselare nam het besluit om toch mee te gaan in overleg met zijn vriendin, Aafke Hament, zelf oud-volleybalinternational. “We hebben afgesproken dat als ze ook maar iets voelt me meteen belt. Misschien haal ik het dan nog.'

Ook Toon Gerbrands stemde met dat scenario in. De bondscoach loopt wel het risico dat hij straks een speler moet missen. Als het WK eenmaal is begonnen mag er geen nieuwe man meer worden opgeroepen. Gerbrands: “Ik weet dat de kans bestaat dat Albert eerder naar huis moet. Dat risico neem ik. Natuurlijk heb ik overwogen hem niet te selecteren. Maar ik vond het verschil met de nummer vijf op mijn lijstje van middenmensen, Twan van Kuijk, te groot. Er kunnen straks vele dingen gebeuren, maar daar wil ik niet aan denken. Dat heeft geen zin. Ik zie het wel als het zo ver is.'

Voor de aanstaande vader zal het hoe dan ook een bewogen WK worden. Cristina: “Ik heb steeds gehoopt dat het kind eerder zou komen, dat zou het prettigst zijn geweest. Nu hoop ik dat het later wordt.'

Het WK volleybal begint vrijdag en duurt tot en met 29 november.

    • Hans Klippus