Huis van Oibibio's Heijn moet geveild

De woning van spiritueel zakenman Ronald-Jan Heijn aan de Oranje Nassaulaan in Amsterdam-Zuid wordt op 7 december per executieveiling verkocht. Zijn bank heeft hiertoe eind oktober opdracht gegeven omdat Heijn zijn hypotheek niet aflost. Heijn is de eigenaar en oprichter van het 'spirituele centrum' Oibibio in Amsterdam.

Heijn heeft tot 7 december de gelegenheid om alsnog zijn schuld af te lossen, aldus directiemakelaar Kees Hoen, die de veiling organiseert. De afgelopen maanden is de zoon van de in 1987 ontvoerde en vermoorde Ahold-topman Gerrit-Jan Heijn herhaaldelijk in het nieuws geweest door de financiele problemen bij het door hem opgezette spirituele centrum Oibibio in Amsterdam. Werknemers die door Heijn waren ontslagen, uitten in de media felle kritiek op zijn leiderschap. Het verloop onder het personeel bij Oibibio was de afgelopen jaren opvallend groot. Uit de jaarverslagen blijkt dat het bedrijf jaarlijks zo'n vijf miljoen verlies lijdt.

Heijn dichtte tot dusver de gaten in de begroting met geld uit de erfenis van zijn vader, leningen van familieleden en met verhoging van de hypotheek op het grote pand van Oibibio. De hypotheek op zijn woning heeft hij in twee jaar drie keer verhoogd.

Oibibio verzorgt spirituele cursussen. Ook kunnen mensen er terecht voor een massage, oosterse theetuin of de boekhandel. Maar het grote publiek heeft Oibibio nog niet ontdekt. Ex-werknemers van Heijn menen dat hij onvoldoende zakelijk inzicht heeft en door totalitair gedrag zijn werknemers van zich vervreemdt.

Heijn laat zich bij de bedrijfsvoering van Oibibio inspireren door paragnost Bert van Riel. Zelf ontkent Heijn steeds de problemen van Oibibio. Hij noemt de verliezen van Oibibio een kleinigheid in het licht van de wereldwijde bewustwording die het spirituele centrum moet veroorzaken.