Gestolen kunst-lijst

Het Franse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft een lijst gepubliceerd met 171 Nederlandse en Vlaamse schilderijen, waaronder werk van Rembrandt en Rubens, die tijdens de Tweede Wereldoorlog door de Nazi's uit Frankrijk zijn gestolen en nadien niet zijn teruggevonden.

De kunstwerken zijn afkomstig uit de 333 schilderijen tellende collectie van verzamelaar Adolphe Schloss, door een woordvoerder van het ministerie aangeduid als 'de laatste van de grote verzamelingen Nederlandse kunst die in de 19de eeuw in Frankrijk werd opgebouwd'.

Na vier jaar zoeken vonden de Nazi's de collectie, die naar Linz werd gebracht ten behoeve van het door Hitler geplande museum. Met behulp van de nu gepubliceerde catalogus van vermist werk worden de erfgenamen geholpen bij hun speurtocht en eventuele kopers weerhouden van heling aldus het Franse ministerie. Over drie weken vindt in Washington een conferentie plaats over de teruggave van tijdens de Tweede Wereldoorlog gestolen kunst. (Reuters)