'Fouilleer scholier op wapens'

Leraren van middelbare scholen in Rotterdam mogen leerlingen fouilleren op wapens. Ook kunnen zij afgesloten kasten en 'lockers' controleren en zijn leerlingen verplicht tassen en rugzakken te laten nakijken op verboden voorwerpen.

Dat staat in de concepttekst die is opgesteld door een werkgroep van de gemeente, politie en justitie en Rotterdamse scholen. “Iedere school hanteert eigen regels als het gaat om wapens', zegt Iris van der Lee van het Rotterdamse projectbureau geintegreerd veiligheidsbeleid: “Voor de politie is het erg lastig. We hopen daarom dat scholen dit ontwerp overnemen, zodat overal in Rotterdam dezelfde regels gelden.'

Een op de drie Rotterdamse scholieren neemt wel eens een wapen mee naar school, bleek onlangs uit onderzoek van de plaatselijke GGD. Dat varieert van vlindermessen, stiletto's, tot knuppels, traangas en een enkele keer een pistool.

Eerder dit jaar sloten tien scholen in Hoogvliet en Charlois een convenant met de politie. Daarin werd vastgelegd hoe het schoolreglement op het gebied van wapens, drugs en strafbaar gedrag van leerlingen er uit moet zien.

De wapenbepalingen uit dit reglement worden nu aan alle scholen aangeboden, aldus Van der Lee. Ook komt er een speciale postercampagne met de boodschap: 'Op onze school zijn wapens verboden.' Deze actie zal op 19 november beginnen.

Hoewel docenten de mogelijkheid krijgen leerlingen “te allen tijde aan de kleding' op wapens te controleren, verwacht Van der Lee niet dat scholen nu op grote schaal regelmatige controles gaan invoeren. “Dan kun je beter metaaldetectoren plaatsen bij de ingang.' Voor zover bekend doen Rotterdamse scholen dat nog niet. Het gebeurt wel op enkele Amsterdamse scholen en op een school voor middelbaar beroepsonderwijs in Den Bosch.

Marja Roder is rector van het Einsteinlyceum in Hoogvliet, een van de scholen die eerder dit jaar een convenant met de politie sloot. Volgens Roder komt wapenbezit op haar school nauwelijks voor.

“Wij hebben hier 700 Mavo-, Havo- VWO- en gymnasiumleerlingen. Er gebeurt dus wel eens wat. Maar het blijft bij incidenten.' Roder is niet van plan het fouilleren van leerlingen tot dagelijkse praktijk te verheffen. “Onze docenten zijn er om Engels en Frans te geven. Niet om te fouilleren.'