EU stelt een besluit over voedselhulp Rusland uit

De ministers van Buitenlandse Zaken van de Europese Unie hebben een besluit over voedselhulp aan Rusland uitgesteld. Nederland en Groot-Brittannie hebben grote problemen met het voorstel van de Europese Commissie om Rusland te helpen met voedsel ter waarde van 880 miljoen gulden. Europees commissaris Van den Broek is daarom gevraagd zijn voorstel gedetailleerd uit te werken. Volgende maand zouden de regeringsleiders van de EU tijdens de Europese top in Wenen vervolgens over de hulp kunnen besluiten.

Formeel heeft de Europese Commissie nog geen verzoek om voedselhulp van Rusland ontvangen. Minister Van Aartsen beschuldigde de Commissie er gisteren van met het plan voor voedselhulp niet te willen achterblijven bij de Verenigde Staten, die Rusland eerder voedsel hebben aangeboden. De Verenigde Staten zouden op hun beurt minder aandacht hebben voor wat Rusland nodig heeft dan voor de belangen van Amerikaanse boeren.

Volgens Van Aartsen was het beter geweest als de Commissie zich had afgevraagd wat de mogelijkheden van distributie in Rusland zijn en welke invloed hulp heeft op de Russische landbouw. Hij zei dat Rusland bovendien geen algemeen voedselprobleem heeft omdat het zelf nog graan verkoopt op de wereldmarkt. Volgens Van Aartsen moet onderzocht worden of met hulp in Rusland de mensen bereikt kunnen worden die geen voedsel kunnen betalen.

De Europese Commissie wil een miljoen ton tarwe, 500.000 ton rogge, 50.000 ton rijst, 50.000 ton melkpoeder, 100.000 ton varkensvlees en 150.000 ton rundvlees naar Rusland sturen. Dit zou tegen de normale prijs aan de Russische consumenten verkocht moeten worden. Volgens een woordvoerder van de Commissie zou de opbrengst van het voedsel in een fonds voor sociale maatregelen gestort moeten worden.

Van Aartsen zei gisteren dat Nederland niet alleen moeite heeft met het hele plan voor hulp, maar ook met het voorstel van de Commissie om de 880 miljoen gulden te financieren uit de landbouwbegroting. Hij wilde niet zeggen of Nederland de financiering van de voedselhulp eventueel wil blokkeren.