Demonstranten in Dhaka, de hoofdstad van Bangladesh

Regeringsgezinde demonstranten lopen door de straten van Dhaka, de hoofdstad van Bangladesh, met portretten van de vroegere president Sheikh Mujibur Rahman en diens dochter, Sheikh Hasina, de huidige premier van het land.

Bij ernstige rellen en stakingen in Bangladesh zijn gisteren drie mensen omgekomen en velen gewond geraakt. De staking, afgekondigd door de oppositiepartij van oud-premier Begum Khaleda Zia, volgde op de doodvonnissen voor 15 militairen, die in 1975 betrokken zouden zijn geweest bij de moord op president Sheikh Mujibur Rahman. Volgens waarnemers in Dhaka probeert de oppositie munt te slaan uit de desastreuze gevolgen van de overstromingen die Bangladesh de afgelopen maanden voor het grootste gedeelte onder water zette en waarbij meer dan 1.500 mensen het leven lieten. Veel scholen, winkels en kantoren in Dhaka en enkele andere steden bleven de afgelopen twee dagen gesloten na de oproep van de oppositie.

Oppositieleidster Zia, de grootste rivale van premier Hasina, beschuldigt de regering onder meer van onderdrukking van de oppositie en eist het aftreden van Hasina.

Vandaag besloot de oppositie de algemene staking te verlengen tot woensdagavond.