Daf Trucks brengt productie terug wegens daling verkoop

Daf Trucks in Eindhoven heeft besloten de productie van vrachtwagens volgend jaar terug te brengen van 110 voertuigen per dag naar 96. De vrachtwagenfabrikant neemt deze maatregel omdat de verkopen in met name Engeland en het Oostblok teruglopen.

Daf Trucks maakt dit jaar in Eindhoven 25.000 vrachtwagens, een record. Bij Leyland in Engeland worden dit jaar 8000 Daf-vrachtwagens geproduceerd. Evenals Daf Trucks is Leyland eigendom van de Amerikaanse vrachtwagenproducent Paccar. Uitgaande van de aangekondigde maatregel voor volgend jaar komt de productie in 1999 in Eindhoven uit op 23.000.

Volgens de Eindhovense vrachtwagenproducent is sprake van een beperkte tijdelijke dip in de productie. “Onze concurrenten hebben vergelijkbare problemen', zegt een woordvoerder van Daf Trucks desgevraagd. “Dat merken we aan het gepiep uit de markt, nadat zij hun cijfers over de eerste negen maanden van dit jaar hadden gepubliceerd.'

De verlaging van het productieniveau vloeit direct voort uit de bedrijfsfilosofie van Daf Trucks niet meer voertuigen te produceren dan daadwerkelijk zijn verkocht. Daardoor voorkomt het bedrijf grote, kostbare voorraden.

Uitvloeisel van de lagere productie is dat Daf de contracten van een aantal uitzendkrachten en tijdelijke werknemers niet verlengt. Om hoeveel mensen het gaat kan Daf Trucks niet zeggen. Het bedrijf heeft nu 6.200 mensen in dienst, tegenover 6.400 eind vorig jaar. Van het toenmalige personeelsbestand was zo'n 18 procent in tijdelijke dienst.

Daf gaat er nog van uit dat de productie op termijn uitkomt op een totaal van 115 tot 130 trucks per dag. In verband daarmee investeert het volgend jaar in Nederland en Belgie 35 miljoen gulden en in Engeland 15 miljoen. Die investeringen gaan volgens de woordvoerder gewoon door.

Paccar, de Amerikaanse moeder van Daf Trucks, maakte onlangs bekend in de eerste negen maanden van dit jaar een omzet te hebben geboekt van 95,5 miljard dollar en een nettowinst van 302 miljoen dollar. De cijfers van Daf Trucks zijn in dit bedrag verwerkt.