Ceteco en Ten Cate fors onderuit

De koersen van de kleine beursfondsen Ceteco en Ten Cate zijn vanochtend hard onderuit gegaan op de Amsterdamse effectenbeurs in reactie op financiele malaise bij beide ondernemingen en het aftreden van hun bestuursvoorzitters.

Op de lokale markt leverde handelshuis Ceteco een kwart van zijn koersniveau van gisteren in. De koers stond halverwege de dag 9,10 lager op 27 gulden. Ceteco worstelt al geruime tijd met grote problemen bij zijn winkelketens in Venezuela en Argentinie. Het handelshuis lijdt bovendien onder de gevolgen van de verwoestende orkaan Mitch in Honduras en Nicaragua. De koers van Ten Cate, fabrikant van textiel, kunststof en rubber, verloor 15 procent (8,60) op 49 gulden. In maart van dit jaar haalde de textielbewerker een hoogste jaarkoers van 91 gulden. De Azie-crisis en concurrentie uit lage-lonenlanden dwingen Ten Cate tot forse ingrepen.

Vanochtend gaf het bedrijf een winstwaarschuwing af. Bestuursvoorzitter F. Schreve neemt de volle verantwoordelijkheid voor de problemen en treedt op korte termijn terug.

Ceteco en Ten Cate wegen niet mee in de AEX-index van 27 hoofdfondsen. Bij lage omzetten stond ook deze graadmeter op verlies; de index noteerde vroeg in de middag 17,65 punten lager 1042,67 punten. Kort daarna werd de handel stilgelegd wegens een technische storing.

De problemen bij Ceteco waren wel voelbaar bij het AEX-fonds Hagemeyer, dat tweederde van diens aandelen bezit. De koers van Hagemeyer daalde 4 procent naar 66,40 gulden.

De vervlogen hoop op een verdere renteverlaging in Amerika had de grootste invloed op het beurssentiment. “Iedereen heeft met de VS meegedaan. Nu vraagt men zich af of de koers niet te snel omhoog is gegaan. De markt is leeg. Alleen in optiefondsen als Baan en ABN Amro wordt nog een beetje gehandeld.'

Hunter Douglas, fabrikant van onder meer Luxaflex, was bij de opening van de markt een van de weinige winnaars. Het Rotterdamse concern maakte voorbeurs een winststijging van 16,6 procent bekend en dat viel goed op het Damrak.

Hunter Douglas won in eerste instantie 1,20 op 70 gulden. Daarna verdwenen de kopers uit de markt. De aluminiumbewerker daalde vervolgens met 3,80 (5,5 procent) naar 65 gulden. “Goede cijfers in een verkeerde markt', oordeelde een handelaar.

Baan, de afgelopen dagen fors in herstel, was vanochtend een verliezer. De koers daalde met 2,60 gulden (8,6 procent) naar 27,50 gulden.