Bestuursvoorzitter vertrekt bij Ceteco

Bij handelshuis Ceteco is bestuursvoorzitter F. Eigenfeld onverwachts opgestapt. Hij was verantwoordelijk voor de expansie van Ceteco in Latijns Amerika, een regio waar Ceteco nu in grote problemen zit. Eigenfeld wordt per onmiddellijk opgevolgd door een oud-directeur van Philips, P.A. Houben.

Op de Amsterdamse effectenbeurs reageerde men vanmorgen geschrokken op de bestuurswisseling bij Ceteco en de aankondiging van het bedrijf dat de problemen in Latijns Amerika nog steeds toenemen. Het bedrijf is onder meer zeer actief in landen als Honduras en Nicaragua die vorige week getroffen zijn door een natuurramp. De koers op de beurs zakte in de ochtend 25 procent, tot 27 gulden.

Een woordvoerder van Ceteco erkent dat het vertrek van Eigenfelt “een radicale stap' is. Volgens hem heeft de raad van commissarissen “in overleg' met Eigenfelt besloten dat deze plaats zou maken voor een nieuwe bestuursvoorzitter. Al vanaf aanstaande maandag neemt Houben, die tot voor kort werkzaam was als groepsdirecteur Corporate Treasury bij Philips Nederland, de leiding over.

Deze zomer werd bekend dat Ceteco (voor 70 procent in handen van Hagemeyer) veel last ondervond van de economische recessie in Venezuela en Argentinie, landen waar Ceteco bijna 20 procent van de concernomzet realiseert. Hoewel de totale omzet van Ceteco in de eerste helft van 1998 steeg van 265 naar 346 miljoen dollar, daalde de nettowinst van 3,8 miljoen tot 300.000 dollar. Voor heel 1998 voorspelde het bedrijf een “forse afname' van de nettowinst.

Eigenfelt, die sinds 1992 bestuursvoorzitter is bij Ceteco, was een groot voorstander van expansie in Latijns Amerika. “Gezien de omstandigheden in die landen moet Ceteco zich daar nu op iets andere wijze positioneren', aldus de woordvoerder. Houben, die voor Philips ook in Latijns Amerika heeft gewerkt, is volgens Ceteco in die regio “actief betrokken geweest bij een aantal succesvol afgeronde veranderingsprocessen bij Philips.'