BARRON'S

Het ergste is voorbij. Natuurlijk zullen er in de eerste helft van 1999 hier en daar nog klappen vallen maar aan het eind van volgend jaar zullen de aandelenmarkten zich hebben hersteld. Deze optimistische kijk op de nabije toekomst wordt gedeeld door 43 procent van de 187 professionele Amerikaanse beleggers die meededen aan een enquete van het beursblad Barron's. Maar 26 procent van de geenqueteerden is pessimistisch gestemd en ziet beren op de weg naar het herstel van de beurskoersen.

Het optimisme, zo bleek uit de resultaten, is vooral gebaseerd op de prestaties van het midden- en kleinbedrijf, dat volgens de profs ondergewaardeerd is terwijl de grote ondernemingen nog steeds te hoog genoteerd staan. De ondernemingen met de meeste overwaardering zijn volgens hen Amazon.com, Dell Computer, Yahoo!, en Microsoft. Favoriet zijn nu de aandelen van Philip Morris, Cisco, Sun microsystem en Compaq. De professionele beleggers verwachten voor dit jaar een economische groei van gemiddeld 2,72 procent, en voor 1999 een van 1,93 procent.

De uitkomst van de enquete laat ook zien dat het ondanks het optimisme nooit meer zo zal worden als de afgelopen jaren. Hoewel de winsten zullen blijven groeien is het stadium van gemakkelijk geld maken nu echt voorbij. Uit de enquete bleek verder dat de respondenten weinig op hebben met niet-Amerikaanse aandelen.Latijns-Ameri- kaanse en Aziatische waardepa- pieren wensen ze met geen tang aan te raken. Hoewel Europese aandelen wat minder slecht in de markt liggen staan de Amerikanen er niet voor in de rij, enkele uitzonderingen daargelaten. Philips Electronics bijvoorbeeld is favoriet bij de Amerikaanse profs.

    • Herman Frijlink