Weer straf voor krant Servie

Voor de tweede keer in enkele weken is een Joegoslavisch blad tot een draconische boete veroordeeld wegens de publicatie van een oproep tot verzet tegen het regime van president Milosevic.

Het blad Dnevni Telegraf kreeg een boete opgelegd van 1,2 miljoen dinar (120.000 dollar) wegens de publicatie van een advertentie van een studentenorganisatie in Belgrado. In die advertentie kwam de tekst voor: “Verzet is het antwoord. Er is geen andere weg. Dit is geen systeem, dit is een ziekte. Verzet u!'. De oplage van het blad, 60.000 exemplaren, was zaterdag in korte tijd uitverkocht. Enkele uren later diende een Servische functionaris een aanklacht tegen het blad in. Gisteren werd het veroordeeld omdat het met de publicatie van de advertentie de vorige maand afgekondigde mediawet zou hebben geschonden en “de soevereiniteit en de territoriale integriteit' van Servie in gevaar zou hebben gebracht.

Dnevni Telegraf werd midden vorige maand verboden op grond van een decreet dat de persvrijheid in Servie aan banden legde en dat kort daarna werd opgenomen in de nieuwe, uiterst restrictieve Servische mediawet.

Die wet verplicht de media onder andere op “patriottische wijze' te berichten. De uitgever en de hoofdredacteur werden veroordeeld tot een uitzonderlijk hoge boete - 246.000 dollar - wegens het afbeelden van een strijder van het Kosovo Bevrijdingsleger UCK in wat de rechter als “een heroische pose' noemde. De boete moest binnen 24 uur worden betaald. Toen de veroordeelden dat niet konden, werden de roerende goederen van het blad en de uitgeverij in beslag genomen.

Zaterdag verscheen Dnevni Telegraf voor het eerst sinds die veroordeling, en ondanks het verbod: de uitgever had gebruik gemaakt van de omstandigheid dat de mediawet een Servische wet is, die niet geldt op het grondgebied van het veel vrijere Montenegro, de andere deelrepubliek van Joegoslavie.

Hij had zijn bedrijf in Montenegro laten registreren en de krant daar ook laten drukken. Ook het op grond van de mediawet verboden blad Danas heeft zich inmiddels in Montenegro laten registreren. Het derde onafhankelijke blad dat slachtoffer werd van de mediawet, Nasa Borba, komt waarschijnlijk niet meer uit, tenzij de mediawet wordt ingetrokken. (Reuters, AFP, AP)