Volleybalsters vierde in poule na kansloos verlies tegen Rusland

De Nederlandse volleybalsters verloren vanmorgen in Nagayo hun laatste wedstrijd in de WK-kwartfinale ruim van Rusland (0-3; 9-15, 5-15 en 2-15).

Ze eindigden daardoor als vierde in de poule en ontmoeten woensdag in de strijd om de vijfde tot en met achtste plaats Italie. Bondscoach Pierre Mathieu was tevreden met dat resultaat, maar hij maakt zich voor het verdere verloop zorgen over de geblesseerde speelsters Chinta Boersma en Riette Fledderus. “Gelukkig hebben we nu een rustdag', aldus Mathieu.

Nederland trad vanmorgen verzwakt aan tegen Rusland. Fledderus bleef in het hotel achter nadat ze tijdens de met 3-0 gewonnen wedstrijd tegen de Dominicaanse Republiek, gisteren, een bal hard op haar achterhoofd had gekregen. De spelverdeelster, die werd vervangen door Jettie Fokkens heeft last van duizeligheid. Volgens teamarts Plemper is er geen sprake van een hersenschudding. “Maar uit voorzorg rust ze uit in een donkere kamer.'

Aanvoerster Boersma begon nog wel aan de wedstrijd, maar werd al na het eerste punt gewisseld. Ze kampt met een blessure aan de schouder. “Ik speel al een paar dagen met pijnstillers. Bij de warming-up kreeg ik te veel last. Ik hoop dat ik woensdag kan spelen.' Ook Chaine Staelens zat uit voorzorg aan de kant. De jeugdige speelster heeft problemen met haar knieen en Mathieu wilde haar sparen voor de komende duels.

Ondanks de personele problemen hoopt Mathieu nu op een plaats bij de eerste zes. Het klasseverschil met de toplanden is echter groot. Tegen Brazilie, Japan en Rusland was Nederland de afgelopen week volstrekt kansloos. De ploeg van Mathieu gaf vanmorgen Rusland, een van de favorieten voor de wereldtitel, alleen in de eerste set goed partij. Na 9-8 liep de tegenstander uit naar 15-9. In de rest van de wedstrijd had Nederland nauwelijks verzet meer en werden er te veel persoonlijke fouten gemaakt (15-5 en 15-2). “Er zal nog veel werk moeten worden verricht, willen we deze ploegen kunnen verslaan', weet Boersma.

Nederland, nummer negen op de wereldranglijst, was aan zijn stand verplicht om op het WK Kenia, Peru en de Dominicaanse Republiek te verslaan. “We hadden een gunstige loting', beaamde Mathieu. “Toch moet je het op het juiste moment wel kunnen maken.

Dat hebben we ook gedaan. Met de plaats bij de laatste acht behouden we in ieder geval onze olympische status.'

De Stichting Top Volleybal Nederland (TVN) heeft de Japanse vrouwenploeg uitgenodigd voor een oefenstage in juni. Bondscoach Nobuchika Kuzuwa reageerde positief op de invitatie, maar moet eerst met zijn bond overleggen.