Showkeeper AZ kan Ajax in z'n eentje aan

Hoe kleiner de krachtsverschillen, hoe groter de amusementswaarde in het nationale clubvoetbal. Sommige criticasters mogen de nivellering en de mindere vorm van de topclubs spijtig vinden, voor de liefhebbers van spanning en sensatie valt er genoeg te beleven op de Nederlandse velden.

Zo speelden AZ en Ajax gistermiddag een boeiende wedstrijd in de Alkmaarderhout. Het drassige veld en de krakkemikkige tribunes vormden een passend decor voor een stevig potje vechtvoetbal. Ajax verspeelde vlak voor tijd een 1-0 voorsprong. Mutsaers hielp AZ aan een 1-1 gelijkspel.

Het publiek stond anderhalf uur op de banken en leek zich weinig aan te trekken van het gedaalde spelniveau in de top van de eredivisie. Net als in Engeland en Schotland wordt het gebrek aan internationale successen niet als een doodzonde ervaren. Waarom zouden we naar een Europese competitie streven als er in de landelijke competitie zoveel aardige wedstrijden zijn? Met de steeds hogere inkomsten in het betaalde voetbal leek het kwaliteitsverschil tussen rijk en arm steeds groter te worden. Maar de realiteit leert dat een goede scouting bijna evenveel waard is als een overvolle clubkas.

Heerenveen en FC Twente bereiken met bescheiden financiele middelen opvallende successen. Ook tegen de middenmoters AZ en FC Utrecht krijgen de topclubs Ajax, PSV en Feyenoord de zeges niet langer in de schoot geworpen. Zo speelde AZ gisteren vol overgave tegen het superieure Ajax, dat zich geen moment verzekerd wist van de volle winst. “We hebben de wedstrijd totaal gecontroleerd, maar helaas te veel kansen gemist', sprak trainer Olsen van Ajax. “We hadden in de eerste helft te veel respect voor de tegenstander, dat kon je zien aan de bleekneuzen in de kleedkamer' sprak trainer Van Hanegem van AZ.

Toen de Ajacieden uit de spelersbus stapten, stond de aanhang van AZ volgens ooggetuigen met open mond toe te kijken. Volgens Van Hanegem kampten zijn spelers met hetzelfde minderwaardigheidscomplex als de supporters. Na de recente competitiezeges op PSV en Feyenoord had AZ alle reden om het duel tegen Ajax met vertrouwen tegemoet te zien, maar de thuisclub kwam er aanvankelijk niet aan te pas. AZ kon het kwaliteitsverschil slechts verbloemen met een voorbeeldige inzet en een tactische wissel van de trainer.

De fysiek sterke invallers Mutsaers en Van der Weert brachten Ajax onverwachts aan het wankelen.

Ajax miste acht geblesseerde spelers, maar het alternatieve elftal kan onmogelijk als tweederangs worden afgeschilderd. Daarvoor telt de Amsterdamse reservebank te veel goede vervangers. De afwezigheid van de basisspelers Blind, Litmanen, Oliseh, Arveladze en Babangida werd aanvankelijk niet als een gemis ervaren. Ajax was veel beter dan AZ, maar Ajax had de pech dat AZ over een fantastische doelman beschikt. “Moens hield ons in de race', sprak Van Hanegem opvallend lovend.

Oscar Moens is de reservekeeper van het Nederlands elftal. Zijn recente uitverkiezing voor Oranje werd openlijk in twijfel getrokken, maar wie de lange doelman gisteren als een leeuw zijn doel zag verdedigen, zal het gelijk van bondscoach Rijkaard moeten beamen. Moens is een showkeeper die het liefst een paar passen naar links doet om de bal vervolgens met een spectaculaire duik uit de rechterbovenhoek te ranselen. Maar Moens is ook een betrouwbare doelman; hij keerde in de tweede helft lastige schoten van Dani en Witschge met geweldige reflexen. De stijlvolle Moens wordt wel vergeleken met de legendarische Frans de Munck, bijgenaamd de Zwarte Panter. “Ik zou die man best een keertje willen ontmoeten', vertelde Moens gisteren voor een gehoor van bewonderaars.

Moens was alleen kansloos bij een inzet van Benni, die Ajax halverwege de eerste helft op voorsprong bracht. In de resterende speeltijd toonde Moens zich bijna onpasseerbaar. Eerst in een korte broek, na rust in een lange broek. “Ik ben misschien een ijdeltuit, maar met die kou moet je gewoon concessies doen.' Gehuld in een lange broek werd Moens bij een 1-0 achterstand nog een keer gepasseerd; dit keer stond voorstopper Wijker op de goede plek om een schot van Dani met het hoofd uit het doel te werken.

Van Hanegem, lachend: “Als Moens ons in de steek laat, hebben we gelukkig Wijker nog.'

In de tumultueuze slotfase stond Moens aan de basis van de gelijkmaker. Zijn verre uittrap bereikte Mutaers, die Frank de Boer met enig duw- en trekwerk in de luren legde. Via de voeten van doelman Van der Sar schoot Mutsaers de bal vervolgens in de benedenhoek. Daarna volgden nog enkele hachelijke momenten voor het doel van Moens, die het geluk had van een goede keeper. Scheidsrechter Van Egmond zag namelijk geen strafschop in een overtreding op Witschge.

    • Jaap Bloembergen