Schroder wil lagere leeftijd voor pensioen

Als het aan bondskanselier Gerhard Schroder ligt, gaat de pensioengerechtigde leeftijd in Duitsland binnenkort omlaag van 65 naar 60 jaar. In een vraaggesprek met de krant Bild am Sonntag zegt Schroder te denken aan een “werkgelegenheidsbrug tussen jong en oud'.

De vakbonden IG Metall en IG Medien zijn al langer voorstander van verlaging van de pensioenleeftijd. Zonder verkorting van de individuele en collectieve arbeidstijd is het probleem van de werkloosheid niet op te lossen, aldus IG Medien-voorzitter Detlef Hensche.

Schroder wil met de verlaging van de pensioenleeftijd bereiken dat meer jongeren op de arbeidsmarkt terechtkunnen. Hij wil zijn plannen meenemen in het overleg met werkgevers en bonden over een “verbond voor arbeid', dat de komende maand begint. Wie op zestigjarige leeftijd met pensioen gaat in plaats van op 65-jarige leeftijd, mag volgens Schroder niet worden gekort op zijn pensioenuitkering.

Pensioenen zijn binnenkort wellicht ook weggelegd voor prostituees. De Duitse minister van Familiezaken, Christine Bergmann, zegt dat de wet daarvoor al klaar is en alleen nog maar aan het parlement hoeft te worden voorgelegd. Prostituees komen dan in aanmerking voor een volledig pensioen, een werkloosheidsuitkering en andere sociale voorzieningen.

Bergmann is een voorvechtster van de betere rechten voor vrouwen. Prostitutie is niet illegaal en er is een grote vraag naar maar de wettelijke positie van de prostituees is erg zwak. “Dat is een schandaal', aldus Bergmann. (ANP)