Renovatie van 'Oud-woningen'

In de 2e Scheepvaartstraat in Hoek van Holland wordt een complex 'Oud-woningen' ingrijpend gerenoveerd. De panden werden in 1924 ontworpen door architect J.J.P. Oud en staan in de volksmond bekend als 'de witte huisjes'. Oud geldt als een van de pioniers van het Nieuwe Bouwen. De 'witte huisjes' zijn een vroeg voorbeeld van deze stijl en komen daarom in alle overzichten van de moderne architectuur voor.

Pas na langdurig overleg tussen de Woningbouwvereniging Hoek van Holland, de gemeente Rotterdam en de bewoners is de renovatie van de grond gekomen. In totaal is met de renovatie van het rijksmonument zes miljoen gulden gemoeid.

Om de woningen in overeenstemming te brengen met de eisen van deze tijd wordt het aantal teruggebracht van 43 naar 26. In overleg met Monumentenzorg worden de woningen zowel horizontaal als verticaal samengevoegd.

Deskundigen wijzen op het bijzondere kleurgebruik en de verfijnde detaillering bij de witte huisjes. Hierbij wordt verwezen naar Oud-projecten als 'het Witte Dorp' en de Kiefhoek beide in Rotterdam. Volgens plan moet de opknapbeurt van de 'Oud-woningen' in Hoek van Holland volgend jaar zomer zijn afgerond. (ANP)