R & B; EDSILIA OVER

De cd Edsilia verschijnt vrijdag bij Dino Music

“Inplaats van R & B noem ik mijn muziek liever rhythm & soul. Ik luister wel graag naar Mary J. Blige, Kelly Price en andere R & B-artiesten, maar mijn smaak is veel breder dan wat er tegenwoordig onder R & B wordt verstaan. Met hiphop heb ik niet zo veel. Gospel en soul, vooral ballads dat is de muziek die mij het diepste raakt. Ik ben begonnen met het nazingen van Oleta Adams in de Soundmixshow, en die muziek is nog altijd heel geschikt als ik een lage stem wil oefenen. Voor mij heeft een zangeres pas echt soul als ze me aan het huilen kan maken of als ze me kippevel geeft.'

Edsilia Rombley bereikte in mei van dit jaar de vierde plaats bij het Eurovisie Songfestival in Birmingham met het lied Hemel en aarde.

Deze week verschijnt haar (Engelstalige) debuutalbum Edsilia met muziek die door producers Jochem Fluitsma en Eric van Tijn wordt omschreven als 'de ideale mix van R & B en pop'. Haar plaatdebuut maakte Edsilia vorig jaar op het verzamelalbum No Sweat met Nederlands R & B-talent, toen nog als leadzangeres van de damesgroep Dignity.

“Na die No Sweat-cd kon je merken dat er opeens nog veel meer artiesten waren die met hun R & B naar buiten durfden te komen. Er wordt in Nederland heel veel goede R & B gemaakt door jonge mensen op hun eigen kamertje, maar die hoorde je nooit. Platenmaatschappijen zijn heel voorzichtig met binnenlands R & B-talent, want ze vragen zich meer dan bij andere popmuziek af of er wel een markt voor is. Terwijl wij met Dignity op die No Sweat-tournee in dorpjes kwamen waar ze nog nooit van ons gehoord hadden, maar waar ze de muziek fantastisch vonden. Alleen als er platen verkocht moeten worden, kiest het publiek toch vaak voor Amerikaanse artiesten. Daarom vind ik het een gedurfde zet van Nasty en Arnhemsgewijs dat ze R & B in het Nederlands durven zingen.

“Ik heb een heel volwassen stem, dus het valt me moeilijk om vrolijke hiep-hoi-popliedjes te zingen. Hemel en aarde lijkt misschien een luchtig nummer, maar om te zingen is het behoorlijk moeilijk. Ik was er zo aan gewend geraakt dat ik heel erg moest wennen aan de Engelse versie die nu op de cd staat, Walking on water. De mensen vragen me of ik nu overstap op Engelstalig, maar ik heb met Dignity altijd Engels gezongen. Voor mij was meedoen aan het Songfestival juist een afwijkend project.

“Je ziet weleens dat R & B-groepen gebruik maken van tapes waar het complete achtergrondkoor al op staat. Ik doe daar liever niet aan mee. Alleen gisteren moest ik noodgedwongen playback optreden, omdat ik door de drukte van de laatste tijd mijn stem kwijt was geraakt. Voor echte soul moet je het publiek iets van jezelf kunnen geven. Ik hou van zingen met gevoel, en soms eens lekker uithalen. Binnenkort sta ik voor het eerst in Ahoy, als gast bij Rene Froger. Voorlopig zie ik mezelf nog niet als het middelpunt van een grote R & B-show zoals Mary J. Blige die heeft met dansers en een spectaculaire lichtshow. Daar droom ik wel van, maar het ontbreekt me nog aan ervaring.'

    • Jan Vollaard