Prins Charles wil wel, wil niet, wil gauw, wil later

Prins Charles wil graag zo gauw mogelijk koning worden. Zeggen boze tongen. Zijn moeder piekert echter niet over aftreden. De discussie wordt deels in de media gevoerd.

Zijn moeder werd koningin op haar 25ste. Prins Charles wordt komend weekeinde twee keer zo oud, maar op de troon heeft hij voorlopig geen uitzicht. En dat steekt hem, want de kroonprins heeft vergaande ideeen hoe het verder moet met de geteisterde Britse monarchie.

Charles' blauwdruk voor een gemoderniseerde monarchie is zelfs “radicaal', beweren de samenstellers van een gisteren uitgezonden documentaire van de commerciele omroep LTW. Als het aan Charles ligt, treedt koningin Elizabeth zo spoedig mogelijk af. Het koninklijke hoofdkwartier wordt verplaatst van Buckingham Palace naar Windsor Castle, buiten Londen, en het stadspaleis wordt opengesteld voor het publiek. De prins zou inkomstenbelasting willen gaan betalen en het aantal leden van het Koninklijk huis wordt drastisch gesnoeid.

En minstens zo pikant: Charles' vriendin Camilla Parker Bowles zou wel zijn vrouw maar geen koningin worden. Bij officiele gelegenheden zou koning Charles III het vrouwelijk vacuum aan zijn rechterhand laten opvullen door zijn zuster Anne.

Al voor de uitzending wekte de claim van LWT een woedende reactie op van de prins. Het was “belachelijk' en “beledigend' dat hij zou hebben gesuggereerd dat zijn moeder - “een lichtend voorbeeld voor ons allen' - moet aftreden, liet hij weten vanuit Macedonie, waar hij op dienstreis is. Conservatieve parlementariers riepen op tot een uitzendverbod van de documentaire. LWT monteerde het weerwoord braaf in de uitzending, maar gaf verder geen krimp. De omroep bleef achter de gewraakte passage staan waarin een 'hoge naaste medewerker' van de prins on the record zegt dat de prins “prive zeer verheugd zou zijn als de koningin troonsafstand doet'.

Die bron is waarschijnlijk Charles' particulier secretaris Mark Bolland, die wordt beschouwd als architect van de campagne om de kroonprins na de dood van prinses Diana een beter imago te bezorgen. Misschien heeft hij die campagne, en zijn eigen loopbaan, nu beschadigd. Zeker is wel dat hij een doorkijkje gaf in de vrije gedachte-oefeningen die achter de muren van St James' Palace, Charles' werkpaleis, worden gevoerd.

Het andere paleis Buckingham, slaat vanavond terug. Panorama, het actualiteitenprogramma van de BBC, toont dan ook een documentaire over prins Abraham. Daarin zeggen 'hoge functionarissen' uit de omgeving van koningin Elizabeth dat zij “nooit vervroegd zal aftreden' en dat “de prins nog niet klaar is voor het koningschap omdat hij tijd nodig heeft om bepaalde aspecten van zijn leven op te lossen'.

Het gaat om drie 'aspecten': Camilla Parker en Bowles. Liep de omgang tussen koningin Elizabeth en prinses Diana stroef, van Camilla moet de vorstin nog minder hebben. Charles heeft echter duidelijk gemaakt dat zijn 51-jarige gescheiden vriendin een “niet-onderhandelbaar bestanddeel van zijn leven' is geworden. Hij heeft haar aan zijn zoons voorgesteld, is openlijk met haar op vakantie gegaan en zij vertonen zich steeds nadrukkelijker samen in het openbaar, zij het nog zonder openlijke blijken van liefde.

Maar dat moment kan niet ver weg zijn. Want de vrouw die kort na Diana's dood nog werd afgeschilderd als de kwade genius in het huwelijk van Charles en Di heeft nu een veel betere pers. “Show us you love her', kopte de schandaalkrant The Sun, die eerder nog een fotootje van een pitbullterrier naast een portret van Camilla had afgedrukt. Zelfs hoge geestelijken hebben gesuggereerd dat Charles en Camilla beter kunnen trouwen. Zaterdag geeft Camilla bij Charles thuis een verjaarsfeest voor 200 intieme, deels gekroonde vrienden. Een gekroond hoofd ontbreekt daar. Koningin Elizabeth is dan in de Verenigde Staten.

    • Hans Steketee