Politie houdt duizenden studenten Jakarta tegen

Duizenden studenten zijn vandaag in verschillende Indonesische steden de straat opgegaan in een laatste offensief tegen de buitengewone vergadering van het Volkscongres, dat vanaf morgen voor vier dagen bijeenkomt in Jakarta.

Het Volkscongres wordt als cruciaal gezien voor de politieke toekomst van Indonesie. De reformasi-beweging vreest echter dat Habibie het congres slechts gebruikt om zijn eigen machtsbasis te verstevigen en zijn herverkiezing eind volgend jaar zeker te stellen.

Studenten gingen de straat op in Yogyakarta en Bandoeng, waar een veldslag plaats had met de politie. Jakarta was echter het toneel van de grootste demonstraties die in de loop van de dag op verschillende plaatsen begonnen en langzaam aanzwelden. De grootste stoet studenten verscheen in de loop van middag op de brede Gatot Subroto-boulevard die onder meer langs de gebouwen van het parlement en Volkscongres voert. De duizenden uitgelaten studenten van Forum Kota, de meest radicale onder de studentenbeweging, die zich in en vooral op bussen voortbewogen, werden op zo'n drie kilometer afstand tegengehouden door ordetroepen.

Eerder op de dag was een kleinere groep studenten onverwachts opgedoken voor het gebouw van de Hoge Raad pal naast het presidentieel paleis. De studenten maakten gebruik van een luxe touristenbus met gordijnen zodat de ordetroepen in de buurt van het paleis de groep pas opmerkten toen zij uitstapten. De studenten protesteerden tegen het feit dat de Hoge Raad het aantreden van Habibie in mei heeft gelegaliseerd. Zij stellen zich op het standpunt dat Habibie's presidentschap, zonder tussenkomst van het Volkscongres ongrondwettelijk is. Na korte onderhandelingen werd de groep snel uiteengeslagen. Twee studenten werden met hoofdwonden afgevoerd naar een ziekenhuis.

Een ander incident deed zich voor bij de katholieke Gaja Madah universiteit, niet ver van de parlementsgebouwen: daar verscheen een groep van naar schatting 200 islamieten uit Banten op West-Java die de campus met stenen bekogelden.

In Jakarta zijn duizenden burgers uit dorpen en steden rond de stad aangekomen die zeggen dat zij de bijeenkomst van het Volkscongres willen veilig stellen. De regering-Habibie heeft ook burgermilities bewapend met schilden en rotanstokken. Analisten vrezen dat het regime door het inzetten van de burgerbevolking een bloedige escalatie van de spanningen riskeert.

Vrijdag waarschuwde chef-staf en minister van Defensie generaal Wiranto dat het leger hard zou optreden tegen iedere poging om 'anarchie' te creeren.

    • Frank Vermeulen