Pinochet 'gekrenkt en verbijsterd'

De Chileense ex-dictator Augusto Pinochet heeft voor het eerst een openbare reactie gegeven op zijn aanhouding, vorige maand in Londen. In een dit weekeinde uitgegeven verklaring zegt Pinochet “gekrenkt en verbijsterd' te zijn door het arrestatiebevel en kondigt hij aan elke poging hem uit te leveren “met heel mijn hart' te zullen bestrijden.

Vandaag hervat de rechtskamer van het Hogerhuis, de Law Lords, de hoorzittingen in het hoger beroep dat de Britse Kroon namens Spanje heeft ingediend tegen een besluit van het Hooggerechtshof om Pinochet (82) als ex-staatshoofd immuniteit te verlenen tegen uitlevering aan Spanje. Dat land wil hem vervolgen voor moorden tijdens zijn bewind (1973-1990).

“Een showproces in een ander land is geen gerechtigheid', aldus Pinochet. “Het is zeker geen Britse gerechtigheid.' Hij zegt “geschokt' te zijn in zijn liefde voor Groot-Brittannie, dat hem wil overleveren aan de “fanatieke pogingen van buitenlandse aanklagers mij te veroordelen voor onbewezen aanklachten'. Hij noemt de Spaanse actie hypocriet, omdat Spanje zijn eigen dictatoriale verleden negeert, maar wel de Chileense 'nationale verzoening' aanvalt. “Wij accepteren de verzoening in Noord-Ierland en Zuid-Afrika' als een “wijze beslissing', omdat die “fundamenteel is voor toekomstige harmonie en vrede', aldus Pinochet. “Chili komt dezelfde rechten toe.'

Hij houdt vol als 'speciaal ambassadeur' naar Londen te zijn gekomen, en zijn reis te hebben gemaakt “met volledig medeweten' van de Britse regering, die hem zelfs “officieel verwelkomde'. De regering heeft steeds volgehouden dat Pinochets reis geen officiele status had en dat hij geen diplomatieke immuniteit kan opeisen.

Pinochet zegt een zuiver geweten te hebben over zijn bewind. Hij noemde de recente aandacht voor de politieke moorden uit zijn bewind een “travestie van de waarheid'. Zijn bewind was er juist op gericht een door de “Sovjet-Unie beraamde en betaalde machtsgreep' te voorkomen. Zijn coup was “pijnlijk' maar onvermijdelijk, aldus Pinochet.

“Ik wou dat het anders was gegaan. Ik wou dat [de toenmalige president] Allende uit eigen beweging was opgestapt, met de garanties van vrijheid die ik hem had aangeboden.' Allende kwam tijdens de coup om.

    • Hans Steketee