NAC en Feyenoord spelen waterpolo

Niemand kon gisteren in Breda betwisten dat door de hevige regenval normaal voetbal onmogelijk was in de wedstrijd tussen NAC en Feyenoord. Maar het was merkwaardig dat scheidsrechter Dick Jol pas na 68 minuten bij een 1-1 stand een einde maakte aan het komische waterballet dat nooit had mogen beginnen. Al bij aanvang van het duel was het slechte veld van NAC nagenoeg onbespeelbaar en Jol wekte de indruk dat hij uiteindelijk bezweek voor het dreigement van de Rotterdammers het veld te verlaten.

Een kleine verspreking na een helder betoog, waarin Jol benadrukte dat hij de veiligheid van de spelers niet langer kon garanderen, wees op een ander argument waarom de Haagse arbiter beide elftallen voortijdig naar de kleedkamer had gestuurd. “NAC wilde verder spelen, Feyenoord niet. Wat had ik moeten doen als de Feyenoorders van het veld waren gelopen', vroeg Jol zich af. Dat was niet moeilijk geweest. In dat geval had hij Feyenoord werkweigering ten laste kunnen leggen en zou NAC een reglementaire overwinning kunnen claimen. Ingewikkelder is het antwoord op de vraag hoe het afgebroken duel moet worden voltooid.

Jol vertelde gisteren dat hij de reglementen niet kende in het geval van staken wegens slechte weersomstandigheden. Die schijnen verborgen te zijn in “een boek van wel 435 pagina's' en Jol is blijkbaar geen verwoed lezer. Maar als hij in zijn rapportage vermeldt dat de wedstrijd is gestaakt vanwege de overvloedige regen en de slechte conditie van het veld moet NAC-Feyenoord in zijn geheel worden overgespeeld. Alleen als de bereikte stand mogelijk als eindstand kan worden beschouwd - bijvoorbeeld 3-0 met nog drie minuten te spelen - hoeven de spelers niet op herhaling. Maar daar was in Breda geen sprake van.

In feite was de 1-1 niet meer dan een morele opsteker voor het tobbende NAC en die ploeg voelde zich dan ook het meeste benadeeld door het omstreden besluit van Jol. De onlangs naar Breda teruggekeerde coach Ronald Spelbos klaagde dat “volgens mij de scheidsrechter beslist of het duel wordt gestaakt en niet de spelers van Feyenoord.' Spelbos suggereerde bovendien dat Feyenoord niet op het beeindigen van de wedstrijd zou hebben aangedrongen als het een 3-0 voorsprong zou hebben gekoesterd.

“De veiligheid van de spelers was ook niet in het geding, want ik heb geen verzorger in het veld gezien.'

Dat kwam volgens Feyenoorder Kees van Wonderen vooral door de voorbeeldige discipline bij de acteurs in Breda. “We liepen op eieren om elkaar niet te beschadigen.' Maar NAC-doelman John Karelse werd volgens arbiter Jol juist het slachtoffer van het spekgladde veld, waarop de spelers meterslange slidings konden maken. “Ik vond dat Karelse wel erg raar viel, toen hij de bal onderschepte.' Bij NAC weet echter iedereen dat de aanvoerder met een chronische blessure kampt, waarbij zijn schouder snel uit de kom schiet.

Twee keer overlegde Jol met Feyenoord-aanvoerder Jean-Paul van Gastel en Alfred Schreuder van NAC, die de aanvoerdersband van Karelse had overgenomen. “Eerst om te zeggen dat ik het nog vijf minuten wilde aanzien na de blessure van Karelse', zei Jol. “En vervolgens om uit te leggen dat ik niet langer kon instaan voor de veiligheid van de spelers. De bal rolde niet meer op het drijfnatte veld en ik kon overtredingen niet meer onderscheiden van ongelukkige glijpartijen.'

Die conclusie had Jol ook eerder kunnen trekken, want het veld van NAC is door een foutieve constructie van de onderlaag nauwelijks bestand tegen een forse regenbui. Net als in de Amsterdamse Arena slaagt de Heidemij er ook in het stadion van NAC niet in een fatsoenlijke grasmat neer te leggen. In arren moede liet het bestuur van NAC zelfs een miljoen wormen droppen om de drainage van het veld te bevorderen. Ook die noodgreep werkte niet en nadat twee weken geleden het duel met Vitesse al wegens noodweer werd afgelast, had NAC geen baat bij een tweede annulering. Spelbos, cynisch: “Als het blijft regenen, kan ik net zo goed mijn contract inleveren, want dan speelt NAC op dit veld geen wedstrijd meer.'

Druk schijnt scheidsrechter Jol alleen te voelen als hij “een bierton op zijn neus heeft staan'. Maar ook die stoere tekst kon niet de indruk wegnemen dat de arbiter gisteren heeft moeten marchanderen. Jol moest beginnen om NAC een forse boete te besparen - de thuisclub is verantwoordelijk voor het doorgaan van de wedstrijd - en mogelijke problemen met de afvoer van de fanatieke Feyenoord-fans te voorkomen. En hij moest stoppen omdat Feyenoord vreesde twee of wellicht drie punten te laten liggen in het zwembad in Breda.

Maar zo had coach Leo Beenhakker het uiteraard niet ervaren. Hij vergeleek het potje waterpolo in Breda met “biljarten in een spelersbus die 80 kilometer per uur rijdt'.

    • Robèrt Misset