Munchense opera stuurt Studer weg

De wereldberoemde Amerikaanse sopraan Cheryl Studer is door de Munchense Opera ontslagen wegens 'onvoldoende vocale capaciteiten'. Studer was in juli 1996 gecontracteerd voor de rol van Agathe in de opera Der Freischutz van Carl Maria von Weber.

Voor de repetities en de acht voorstellingen deze maand was een gemiddeld honorarium van zo'n 300.000 gulden per stuk overeengekomen. Maar tijdens de repetities bleek volgens intendant Peter Jonas dat Studer (43) inmiddels niet meer capabel is om de rol op het vereiste niveau te zingen. Jonas heeft de rol nu gegeven aan de bijna onbekende Duitse sopraan Petra-Maria Schnitzer. Studer is wel aangeboden te fungeren als stand in wanneer Schnitzer ziek zou worden. Studer heeft dat geweigerd.

Volgens Cheryl Studer, die nu een rechtszaak tegen de Munchense opera heeft aangespannen, is dirigent Zubin Mehta de kwade genius achter haar ontslag. Ze heeft met hem een slechte relatie. Die ontstond in 1993 toen ze, kort na de geboorte van haar dochtertje, met een stemcrisis optrad in de Weense Staatsopera in een door Mehta gedirigeerde voorstelling van Verdi's Il trovatore. De voorstelling leverde een van de grootste schandalen op in de geschiedenis van de Staatsopera. De politie verscheen in de zaal om het woedende publiek in bedwang te houden. Vorig jaar voorkwam Mehta dat Studer in Florence zou zingen in Ariadne ayf Naxos van Richard Strauss. (AFP)