Miljardair Scheringa praat niet over geld

Voorzitter Dirk Scheringa bezit naar eigen zeggen nog geen vijf procent van het voetbalintellect dat trainer Willem van Hanegem aan de dag legt. De hoofdsponsor van AZ is wegens zijn gebrekkige kennis van het voetbalspel een ongewenste gast in de kleedkamer. Hij bemoeit zich alleen met zakelijke beslommeringen. Met medewerking van de gemeente Alkmaar hoopt hij binnen twee jaar een nieuw stadion uit de grond te stampen ten zuiden van het stadscentrum. “Want een stadion is de blikvanger van de club.'

Als hoogste baas van Frisia Financieringen heeft Scheringa meer verstand van geld verdienen. Volgens de jongste cijfers van het zakenblad Quote is hij de rijkste Nederlander met een functie in de sportwereld. De voormalige politieagent, zoon van een Friese kaasmaker, heeft een geschat vermogen van 490 miljoen gulden. Daarmee steekt hij basketballer Rik Smits (circa 100 miljoen), voetballer Dennis Bergkamp (circa 80 miljoen) en tennisser Richard Krajicek (circa 40 miljoen) ruimschoots naar de kroon.

Hoewel Scheringa bekend staat om zijn nuchterheid (“ik kreeg tot mijn vijftiende geen cent zakgeld') en zijn vriendelijkheid (“iedereen noemt me Dirk'), heeft hij de redactie van Quote laten weten dat de cijfers aan de lage kant zijn. Hij zou het drievoudige bezitten van het geschatte bedrag en daarmee miljardair zijn. Gevraagd naar de precieze cijfers, toont Scheringa zich de bescheidenheid zelve. “Ik praat bij AZ met niemand over geld. Ik houd me liever bezig met fietsen marathonschaatsen en met kunst.'

Scheringa heeft in het Noord-Hollandse Spanbroek een museum neergezet, met een permanente tentoonstelling van driehonderd magisch-realistische kunstwerken uit eigen collectie. “De onwerkelijkheid die werkelijkheid zou kunnen zijn, dat trekt mij erg aan.' Hij noemt Van Hanegem “een kunstenaar met een fantastisch geheugen'. De voorzItter praat volgende maand met de trainer over een verlenging van zijn contract. “Samen met zijn vrouw Marianne want Willem heeft zo gezegd meer verstand van voetballen. Ach ja we zullen er met z'n drieen wel uitkomen.'