Klungel overleeft in Assen wederom de 'hel'

In Assen vond zaterdag voor de vijftiende keer in successie de NK wintertriatlon plaats. “Lekker vechten tegen de elementen, daar doe je het uiteindelijk voor.'

1400 kilometer fietsen, 280 kilometer lopen en 560 kilometer schaatsen. Geert Klungel schrikt van de cijfers. Toch heeft de leraar uit Smilde in de afgelopen veertien jaar de opgesomde prestaties op zijn naam gebracht. Als een van de twee atleten die vanaf 1984 heeft deelgenomen aan alle edities van de Assener wintertriatlon, is Klungel trots op zichzelf. “Als ik de finish haal, denk ik elke keer weer: 'Zo, deze hel heb je toch weer mooi overleefd'.'

Klungel (57) is een van de duizend deelnemers aan de vijftiende NK wintertriatlon van Assen. In de categorie heren 55-59 jaar zal Klungel deze keer geen gooi naar de prijzen doen in de hele triatlon. Een blessure speelt hem parten. Daardoor neemt hij voor de eerste keer deel aan de halve triatlon. “Het gesodemieter is in 1986 begonnen, tijdens de tweede Elftedentocht die ik reed. Ik liep een beknelde zenuw in mijn linkervoet op, dat deed verhipte zeer. Dit jaar kreeg ik er weer last van. Dat is een forse streep door de rekening.'

De docent tekenen, handvaardigheid, Duits en kunstgeschiedenis heeft de Assener triatlon in de loop der jaren professioneler zien worden. Met name de veiligheid van de atleet is toegenomen. Kon het in het verleden gebeuren dat wegen niet goed waren afgezet, tegenwoordig is de organisatie beter verzorgd. “De route, dwars door bosrijk gebied, is uitstekend. Je hoeft niet bang te zijn om geschept te worden door autos. Dat is bij de triatlons van Amsterdam en Heerlen anders.'

Ook Geert Van Holten uit Sleen, voor de dertiende maal deelnemer, spreekt van een “perfect NK'. “In het verleden had je stempelposten, net als bij de Elfstedentocht. Die haalden het tempo uit de wedstrijd. Nu wordt alles met computers gedaan.

Kun je lekker doorkachelen.'

Een uur nadat het startschot heeft geklonken, blijkt al hoe zwaar een hele (20 km hardlopen, 100 km fietsen en 40 km schaatsen) of halve triatlon is. Vooral sommige deelnemers van 45 jaar en ouder hebben problemen. “Zojuist moest een man overgeven bij het hardlopen', vertelt een van de 450 medewerkers. “Dat was niet opmerkelijk, want van tevoren had hij nog even een shoarmaschotel naar binnen gewerkt.'

Die fout heeft Geert Klungel niet gemaakt. Zijn lunch bestond uit een lichte sportmaaltijd vertelt zijn vrouw Betsie. Klungels eega houdt een geel telformulier stevig in haar handen gedrukt en daarop houdt ze de tijden van haar man bij. Omdat de organisatie dat ook doet, en tevens een eigen teller voor elke deelnemer heeft ingezet, kan er nauwelijks met uitslagen worden gesjoemeld. Slechts af en toe valt er een wanklank te horen. Een medewerker van de triatlon maakt in de perskamer melding van een vervelend voorval: twee atleten zijn gediskwalificeerd. Een sporter had voor het schaatsen tot vier maal toe geweigerd om handschoenen aan te doen, een ander beledigde een jurylid.

Als Bert Ritsema, pr-man van de triatlon, even gaat zitten, moet hem een frustratie van het hart. Het Internationaal Olympisch Comite (IOC) bepaalde twee jaar geleden dat de disciplines voor een (eventuele) olympische triatlon, wielrennen fietsen en langlaufen moesten worden. Schaatsen is er niet meer bij. “Nederlanders lopen dan een achterstand op, want in dit land heb je geen bergen', aldus een teleurgestelde Ritsema. Marcel Snippe, Nederlands kampioen in de categorie tot 21 jaar, sprak zelfs van “de dood voor ambitieuze Nederlandse triatleten'.

Volgens Ritsema houdt die problematiek hem gedurende de NK voortdurend bezig. “Maar ik wil er niet te lang over uitwijden, ik moet er weer vandoor. Om al die super-sporters die vandaag meedoen een hart onder de riem te steken. Want of ze nu 21 of 66 jaar zijn, iedereen gaat tot het uiterste.' Zo ook Geert Klungel. De Smildenaar is inmiddels bij het laatste onderdeel, het schaatsen aanbeland. Vrouw Betsie wijst met klem op de kleur van de muts die haar man draagt. “Felgroen, het ziet er absoluut niet uit. Maar zo raak ik hem tenminste niet kwijt bij het noteren van zijn rondetijden.'

Uiteindelijk eindigt Klungel als 200ste, van de in totaal 211 deelnemers aan de halve triatlon. In zijn categorie eist hij dan ook geen ereplaats op, iets wat de Smildenaar wel presteerde in 1996, toen hij derde werd. “Ach, wat maakt het ook uit', zegt de na afloop opvallend fitte atleet. “Ik heb vandaag weer lekker gevochten tegen de elementen. De wind en de regen trotseren, daar doe je het toch allemaal voor. Op menselijke kracht ontberingen overwinnen, jezelf naar een dieptepunt sporten, dat is het leven van een triatleet.' Vrouw Betsie: “Hij is niet altijd zo serieus hoor.'

Het was een geslaagde dag, temeer omdat Klungel geen vervelende opmerkingen over zijn naam heeft gehoord. “Wat zou het ook als mensen daarover grapjes maken? Als dat gebeurt, is mijn vaste antwoord altijd: 'Kijk maar eens goed om jullie heen, want ik ben niet de enige klungel'.'

    • Marcel Abrahams