'Kiltencheck' voor ieder nieuw lid

De kilt wordt gedragen zoals het hoort. “Over de blote kloten', zegt Frank Persyn, president van het Leidsch Studenten Rugby Gezelschap en speler van het eerste team van de studentenvereniging. Spelen in de kilt doen ze niet, dat zou wat onhandig zijn. Maar voor speciale gelegenheden - zoals vorige maand het toernooi om het nationaal studentenkampioenschap - gaan Persyn en zijn medespelers wel altijd in kilt naar de wedstrijd toe. Dat trekt doorgaans aardig wat bekijks. Ook is er dan altijd wel iemand die het toch even moet vragen: “Dragen jullie er nou wat onder?'

Nee dus. Een nieuw lid moet ten overstaan van het team ook altijd de 'kiltencheck' ondergaan. “Zit er iets onder, dan moet het uit', zegt Persyn. Niet alle spelers dragen overigens een echte kilt. “De meesten hebben gewoon een lap geruite stof op de markt gekocht en knopen die om het middel. Een enkeling doet ook weleens een badhanddoek om.'

Niet alleen met hun kilt, ook met hun spel trekken de spelers van het eerste van LSRG de aandacht. Vorige maand prolongeerden ze het Nederlands studentenkampioenschap en in de reguliere competitie doen ze het dit seizoen zo goed dat promotie naar de landelijke eerste klasse tot de mogelijkheden behoort.

In het team zitten ook enkele buitenlandse spelers die als uitwisselingsstudent een jaar in Nederland verblijven. Volgens Persyn kwamen zij een keer naar een training kijken, gingen ze vervolgens mee voor een borrel naar de societeit en waren ze daarna “meteen verkocht'. “Gezelligheid is voor ons belangrijk', zegt Persyn. Vandaar dat de president en zijn 'onderdanen' niet alleen samen rugbyen maar ook regelmatig samen een biertje drinken. “Wij zijn elkaars dikke vrienden.'

    • Paul de Lange