Italie kampt met groeiend aantal vluchtelingen

De komst van honderden nieuwe vluchtelingen dit weekeinde en een overweldigende belangstelling voor een amnestieregeling voor illegalen hebben het vreemdelingenbeleid van het centrum-linkse kabinet in Italie zwaar onder druk gezet.

Minister van Binnenlandse Zaken Rosa Russo Jervolino zei zaterdag dat het kabinet zijn amnestieregeling zal uitbreiden omdat er zoveel vraag naar is. Het kabinet had 38.000 illegalen de kans geboden zich te laten legaliseren. Ze moeten bewijzen dat ze werk en onderdak hebben en in het land waren voor eind maart, toen een nieuwe vreemdelingenwet van kracht werd.

Sinds vorige week woensdag, toen de nieuwe regeling van kracht werd, staan er vooral in het noorden van het land enorme rijen bij de politiebureaus. Russo Jervolino zei dat iedereen die geen strafblad heeft en aan de drie vereisten voldoet, er van kan uitgaan dat hij mag blijven.

Zij kon niet zeggen hoeveel buitenlanders boven de genoemde 38.000 gelegaliseerd zullen worden en op welke termijn dat gebeurt. Er zijn naar schatting tussen de twee- en driehonderdduizend illegalen in Italie.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken nam gisteren enige afstand van Russo Jervolino met een verklaring dat alle illegalen het land uit moeten worden gezet, zoals de wet voorschrijft.

Dat is een directe reactie op de stroom vluchtelingen die het afgelopen weekeinde is aangekomen. Zaterdag zijn in Zuid-Italie ruim tweehonderd mensen aangehouden die met kleine motorbootjes vanuit Albanie waren overgezet.

Diezelfde ochtend bleek voor de haven van Santa Maria di Leuca, in de hak van de Italiaanse laars, een roestig schip te liggen met 230 vluchtelingen, voornamelijk Koerden en Afrikanen. Het anker was uitgegooid en het grootste deel van de bemanning was ervandoor gegaan. De kapitein had zich verstopt tussen de vluchtelingen en is gisteren aangehouden.

Opvarenden hebben verteld dat ze tien dagen eerder aan boord waren gegaan.

Sommigen hadden vier dagen niets gegeten. Vorig jaar zijn tussen november en februari honderden Koerden per schip vanuit Turkije naar het zuiden van Italie gebracht.

Russo Jervolino zei dat de constante stroom vanuit Albanie en Turkije naar de hak van de Italiaanse laars en vanuit Noord-Afrika naar Sicilie, niet alleen het probleem van Italie is. “Als het waar is dat we de buitengrens van de EU zijn, en we de verantwoordelijkheid hebben om deze grens te beschermen dan kunnen wij niet de enigen zijn die heel deze last dragen,' zei ze.

In het zuiden leidt de stroom vluchtelingen tot grote problemen. Vooral in de omgeving van Lecce puilen de opvangcentra uit. Veel vluchtelingen worden overgebracht naar centra verder naar het noorden.

    • Marc Leijendekker