Internationale Beurzen

LONDEN In Groot-Brittannie zijn de koersen vandaag licht omlaag gegaan. Volgens handelaren verzilveren beleggers de koerswinst die ze de afgelopen dagen hebben opgestreken. De Londense beursgraadmeter, de FTSE-100-index steeg de afgelopen weken 18 procent. Vandaag ging bij een lage omzet een half procent van het slotniveau van vrijdag af, waardoor de index naar een stand van 5463,20 punten daalde.

De Britse bank Standard Chartered behoorde vanochtend tot de grotere verliezers. Ze verloor 3,6 procent, voornamelijk door winstnemingen en een negatief krantenbericht.

Luchtvaartmaatschappij British Airways leverde 2,1 procent in. De koers van het technologiebedrijf Lucas Varity daalde 5,4 procent nadat aandeelhouders te kennen hadden gegeven dat zijn niets voelden voor het plan van de directie om het hoofdkantoor te verhuizen naar de Verenigde Staten.

FRANKFURT

Ook de Duitse aandelen verloren vanochtend hoogte. De Dax-index, de graadmeter van de beursstemming in Frankfurt daalde 1,4 procent naar 4766,64 punten.

De belangrijke chemiefondsen Hoechst en Bayer verloren respectievelijk 0,16 en 0,52 procent.

Een stijger was de Commerzbank. Het aandeel steeg 3,8 procent in waarde nadat in de de Duitse ochtendkranten was geschreven dat de bank een aandelenruil met de Italiaanse verzekeraar Generali voor ogen heeft. Elektronicagigant Siemens daalde 1,85 procent na de sterke stijging van de afgelopen week.

PARIJS

Ook de Franse beurs had te lijden onder winstnemingen. De CAC-40 verloor 0,73 procent, waardoor de index op een niveau van 3562,13 punten belandde.

Het chemiebedrijf Rhodia steeg 6 procent door geruchten over een mogelijke fusie met Ciba-Clariant. Ciba-Clariant ontstaat uit de fusie van de Zwitserse chemieconcerns Clariant en Ciba Speciality Chemicals die vanochtend werd geopenbaard.

France Telecom steeg harder dan het gemiddelde van de hoofdfondsen in reactie op de aankondiging dat de Franse staat 51 miljoen van zijn aandelen in het telecombedrijf gaat verkopen. Hierdoor neemt het staatsbelang af van 75 tot 62 procent.

TOKIO

De effectenbeurs in Tokio is vanochtend hoger gesloten. De Nikkei-index steeg met 72,57 punten (0,51 procent) tot 14.194,54. Handelaren schreven dat vooral toe aan de koerswinsten op Wall Street van vrijdag en een waardestijging van de dollar tegenover de yen.

De aandelenkoersen in Zuid-Korea gingen met 1,8 procent omhoog, maar de meeste andere beurzen in het Verre Oosten waren lager.

In de Filippijnen ging de index fors omlaag met 4,7 procent. De beurs van Hongkong raakte ruim 2,8 procent kwijt.