Horendol van Sky Radio

'Thuis, op je werk of in de auto - Sky Radio', klinkt het eens in de zoveel tijd op de commerciele zender. Sky Radio, de perfecte begeleiding voor mensen die niets willen doen.

Als de eerste tonen van een nieuw liedje uit de boxen klinken, is er bijna altijd de herkenning. Maar bijna even zoveel malen is de hoop groot dat het volgende nummer beter is. Hoe vaker je er naar luistert hoe groter de herkenning en vooral, hoe groter de wens naar andere liedjes.

Maar dat is het nou juist, die andere liedjes komen niet. Niet nu en niet later. Alle liedjes lijken zo op elkaar, dat je langzaam mee wordt gezogen in de monotone wijsjes van Madonna, Marco Borsato Celine Dion, Elton John, The Back Street Boys of UB 40. Totdat je de muziek op een gegeven moment helemaal niet meer hoort. Sky Radio blaast dan alleen nog maar de stilte weg. Lekker voor op snelweg, op de wekkerradio of in de voetbalkantine.

In de auto kan het rustgevend werken om naast al het oeverloze gepraat op de radio eens Sky Radio op te zetten. Nooit een piek, nooit een dal. Als een eindeloze weg zonder heuvels. Altijd herkenbaar. Liedjes die in het verleden grijs zijn gedraaid komen weer langs en nieuwe liedjes worden onmiddellijk grijs gedraaid. En zo zal het cirkeltje altijd rond blijven draaien.

De hits worden er geraffineerd ingestampt bij de geoefende Sky Radio luisteraar. Wie te geoefend is, wordt er langzaam maar zeker horendol van om steeds hetzelfde te horen. Vaak heb je als luisteraar niet eens het flauwste idee wie het nummer zingt of hoe het heet. Dat wordt namelijk niet vertelt op Nederlands populairste landelijke radiozender. Moet ook niet, Sky Radio is muziek, daarbij past geen gepraat. Als je om je heen kijkt wanneer je met de auto voor een stoplicht staat, en je ziet mensen zachtjes meezingen dan weet je het zeker; Sky Radio 100.7 FM.

Als je na een uur met de auto op de plaats van bestemming aankomt, ben je onmiddellijk vergeten naar welke muziek je hebt geluisterd.

Het is als na een droom wakker worden - hoelang je ook nadenkt, navertellen kun je hem niet. Pas als je de radio weer inschakelt weet je het weer.

Met Sky Radio is op zich niets mis. Zoals er niets mis is met Ikea op zondagmiddag, een vakantie naar de Costa Brava, schoenmaat 42, Heineken bier, winkelen bij Vroom & Dreesman, rijden in een Ford Escort, een seizoenskaart bij Ajax, een broodje kaas en karnemelk bij de lunch of naar de Tros kijken.

Sky Radio is de zender van de grote middelmaat. De muziek is daarom ook het populairst bij de Nederlanders, vooral bij (huis)vrouwen, maar er zal niemand zijn die precies hoort wat hij wil. Niet goed, niet slecht, maar herkenbaar.

Sky Radio is de perfecte begeleiding voor het niets doen. Maar voor niets doen geldt hetzelfde als voor het luisteren naar Sky Radio. Af en toe is het heel lekker, maar niet te lang en niet vaak. Het moment waarop de verveling toeslaat is vrij snel bereikt.

Thuis, op je werk of in de auto.

    • Koen Greven