Hollandse Meesters

Dutch Masters : Philips Classics

Na de indrukwekkende eerste reeks van 25 cd's uit de Philips cd-serie 'Dutch Masters' is er nu een nieuwe serie van 14 cd's met opnamen van grote meesters uit de Nederlandse muziekhistorie. Het leukste is de cd Meesterstemmen, waarop - tussen korte stukjes muziek door - fragmenten zijn verzameld uit radioarchieven met de stemmen van musici van Willem Mengelberg tot Gre Brouwenstijn.

Niet alle opnamen zijn zo hilarisch als een fragment uit een op 12 juli 1956 uitgezonden radioportret van Eduard van Beinum, gemaakt door Herman Felderhof. “Ver van het grote stadsgewoel komt het gezin Van Beinum in Garderen, temidden van de Veluwse bossen, tot rust. Dat hij ook in dit dorp een grote populariteit geniet, vertelt ons de hervormde predikant Van Dijk. “Mijnheer Van Beinum is in Garderen een zeer geliefde figuur, mag ik wel zeggen, bij jong en oud. Het is merkwaardig hoezeer ook de kinderen van deze man houden, en de hartelijkheid waarmee hij kinderen tegemoet treedt. Natuurlijk weten de dorpelingen nauwelijks wat het werk van de heer Van Beinum is, maar uit diverse couranten zien ze dan wel eens van een tournee naar Amerika of zo, en hij is hier hoofdzakelijk om uit te rusten van zijn vele vermoeienissen, maar beweegt zich dan op de allereenvoudigste manier onder de dorpelingen. Ik bedoel de heer Van Beinum en ik ontmoeten elkaar nogal eens bij de bakker en bij de slager, waar we boodschappen voor onze wederzijdse echtvriendinnen doen. En dit wordt door de Garderenen op hoge prijs gesteld, dat deze man die een wereldnaam heeft zo eenvoudig en zo hartelijk en gewoon met de bevolking omgaat.'

De cd's zijn soms even gedateerd, maar dan in gunstige zin. De muzikale rijkdom is uitzonderlijk, ook omdat het Concertgebouworkest veelvuldig is te horen. Willem Mengelberg is vertegenwoordigd met de complete symfonieen van Beethoven, waarmee deze opnamereeks van groot historisch belang eindelijk weer op cd verkrijgbaar is. Van Beinum dirigeert o.a. de symfonieen 3, 6 en 8 ('Onvoltooide') van Schubert, de vier symfonieen van Brahms en Mozarts concert voor fluit (Hubert Barwahser), harp (Phia Berghout) en orkest met cadenzen van Marius Flothuis.

Bernard Haitink dirigeert Mahler: de liederen uit Des Knaben Wunderhorn (met Jessye Norman en John Shirley Quirk) en de Symfonie nr. 2 met Elly Ameling en Aafje Heynis.

Verder zijn cd's gewijd aan organist Feike Asma, pianist Cor de Groot, het Nederlands Blazers Ensemble, de hoboisten Jaap en Haakon Stotijn, de violist Herman Krebbers (prachtige, zeer persoonlijke en indrukwekkende opnamen van o.a. vioolconcerten van Brahms, Badings, Vieuxtemps en Paganini). De cd met pianist Hans Henkemans bewijst opnieuw diens uitzonderlijke muzikale en virtuoze talent als Mozartinterpreet, sprankelend begeleid door de Wiener Symphoniker o.l.v. Bernhard Paumgartner.

    • Kasper Jansen