Heerenveen eerste keer aan kop eredivisie; De Haan: 'Hoe bestaat het'

Heerenveen heeft voor het eerst in de voetbalhistorie de koppositie in de eredivisie veroverd. Dat gebeurde drie dagen na de uitschakeling in het Europese voetbal. “Van het ene naar het andere uiterste', oordeelde trainer Foppe de Haan na de 2-0 zege op Fortuna. “Heerenveen bovenaan. Hoe bestaat het, he?'

De eerste plaats van de Friese club vertekent de situatie wel. De wedstrijd van Feyenoord bij NAC werd gestaakt en daardoor loopt de Rotterdamse club twee duels achter. De voormalige koploper heeft slechts twee punten minder dan Heerenveen. Maar in Friesland mag men even van de tijdelijke weelde genieten. De ploeg van De Haan herstelde zich gisteravond tegen Fortuna redelijk van het echec in Kroatie.

Het eerste half uur speelde Heerenveen zelfs goed. In die periode vielen ook de twee doelpunten. International Talan (14de minuut) en Samardzic (20de minuut) waren de schutters. Meer zat er daarna niet meer in, maar De Haan was tevreden. “Dat we na de Europese deceptie zo zijn teruggekomen, vind ik knap. De jongens hebben zich goed gerevancheerd. Ik had tegen ze gezegd dat ze niet meer achterom moesten kijken.'

Aanvankelijk leek niet Heerenveen, maar FC Twente op weg om de koppositie van Feyenoord over te nemen. De ploeg uit Enschede stond gisteravond vier minuten voor tijd nog met 2-1 voor tegen PSV. Een blunder van doelman Boschker gooide toch nog roet in het eten. Hij liet bij de eerste paal een schot van Van Nistelrooij knullig glippen en zo kwam PSV nog gelukkig aan een punt in het nieuwste stadion van Nederland. Desondanks bleef het elftal van Robson op de tiende plaats staan.

Het was een amusante vertoning in het drijfnatte Enschede. Er waren kansen over en weer. Ter Avest bracht Twente al in de eerste minuut met een kopbal op 1-0 en Iwan zorgde vijf minuten later voor de gelijkspel. Beide spelers raakten daarna een keer de paal. Hetzelfde lot was in de eerste helft de Duitse Twent Steinmann beschoren. Na rust zette de nog altijd gevaarlijke veteraan Bosman de thuisclub weer op voorsprong en dat leek lang de genadeklap voor PSV.

Totdat Boschker de bezoekers een handje hielp. Met een asgrauw gezicht verliet de keeper na het eindsignaal het veld.

Evenals Ajax heeft FC Twente nu een punt achterstand op Heerenveen. Woensdag staat in Enschede de interessante ontmoeting tussen de nieuwe leider en achtervolger Twente op het programma.

Vitesse bleef in de kopgroep door met 1-0 van streekgenoot NEC te winnen. Het was een omstreden zege. Het enige doelpunt kwam uit een strafschop waartegen NEC fel protesteerde. Pothuizen kreeg de bal op zijn arm, maar scheidsrechter Luinge reageerde pas laat. “Hij kan het niet hebben gezien. Latuheru stond voor zijn neus' oordeelde Pothuizen. Machlas benutte de strafschop, zijn tiende seizoenstreffer.

NEC kreeg minstens zo veel kansen als de thuisclub. “We hebben het vergeten af te maken', was de logische reactie van NEC-trainer Calderwood. Volgens zijn collega Neumann had Vitesse de inspanningen van de UEFA-Cupwedstrijd tegen Bordeaux nog in de benen. “Al in de rust zaten de meeste spelers er helemaal doorheen. We raakten de bal veel te snel kwijt.'