Fusie Zwitserse chemiebedrijven

De Zwitserse chemiebedrijven Clariant en Ciba Specialty Chemicals (Ciba SC) hebben vanmorgen een fusie aangekondigd. De bedrijven genereren samen een jaaromzet van 18 miljard Zwitserse francs (omstreeks 25 miljard gulden). Daarmee wordt de nieuwe combinatie de grootste onderneming ter wereld op het gebied van speciale chemicalien en kleurstoffen voor lakken en verven.

Clariant en Ciba SC bestaan nog maar kort. Ze ontstonden als afsplitsingen van respectievelijk Sandoz en Ciba-Geigy. Deze twee concerns fuseerden in 1996 tot Novartis en concentreren zich vooral op medicijnen en beschermingsmiddelen voor gewassen.

Als gevolg van de fusie zullen ongeveer 3.000 van de 55.000 arbeidsplaatsen bij de twee bedrijven verdwijnen. Dat moet ertoe bijdragen dat in 2001 een jaarlijkse kostenbesparing is bereikt van 600 miljoen francs. Vanaf het einde van 2001 moet de fusie gaan bijdragen aan de winst per aandeel van beide ondernemingen.

De aandeelhouders van Clariant, de grootste van de twee fusiepartners, krijgen een belang van 54 procent in de nieuwe onderneming. Aandeelhouders van Ciba krijgen de resterende 46 procent. Het Duitse concern Hoechst heeft een deelneming van 45 procent in Clariant en krijgt ruim 24 procent in het nieuwe bedrijf.

Hoechst verwierf zijn aandelenpakket vorig jaar bij de verkoop van zijn divisie speciale chemicalien aan Clariant.

Ciba SC realiseerde in het afgelopen jaar een omzet van 9 miljard Zwitserse francs, tegenover 10,1 miljard voor Clariant. Op de beurs van Zurich werd vanmorgen enthousiast gereageerd op het fusienieuws. Het aandeel Clariant opende 96 francs hoger op 845 Zwitserse francs. Het aandeel Ciba ging met 33 Zwitserse francs omhoog naar 160 Zwitserse francs.

De nieuwe onderneming krijgt de naam Clariant. Deze onderneming zal het vlinderlogo van Ciba overnemen. De huidige topman R. Schweizer van Clariant wordt bestuursvoorzitter en president van de nieuwe combinatie. Ciba-bestuursvoorzitter R. Meyer wordt tweede man. Clariant verwacht jaarlijks omstreeks 650 miljoen francs te investeren in onderzoek en ontwikkeling. (ANP, AFP, Reuters, AP)