Forum euro oneens over introductie; Boycot MKB-Nederland

Het Nationaal Forum dat de invoering van de euro voorbereidt slaagt er vanavond vermoedelijk niet in om met een eensluidend advies te komen. MKB-Nederland, dat het midden- en kleinbedrijf vertegenwoordigt, weigert met de banken om tafel te gaan zitten.

Aanleiding tot de boycot van MKB-Nederland zijn de uitspraken van president Wellink van de Nederlandsche Bank die zich tegen een snelle omwisseling (de zogeheten 'big bang') van guldens in 2002 keert. Volgens de vertegenwoordigers van de detailhandel, de levensmiddelenbranche en het midden-en kleinbedrijf heeft Wellink daarmee de afspraak binnen het Nationaal Forum geschonden om tot vandaag een radiostilte te houden. De winkeliers willen dat de euro in 2002 in een dag wordt ingevoerd.

Zij staan hiermee lijnrecht tegenover de banken die, gesteund door de toezichthoudende Nederlandsche Bank, pleiten voor een overgangstermijn van maximaal vier weken. De winkels zouden gedurende die periode zowel met de euro als de gulden kunnen afrekenen. Volgens voorzitter H. de Boer van MKB-Nederland zou deze 'duale fase' de middenstand meer dan een miljard gulden kosten.

Het Nationaal Forum zou vandaag met het advies komen over de introductie van de euro en dit advies zou een belangrijke rol spelen in de politieke besluitvorming. Volgens een zegsman van het ministerie van financien, de voorzitter van het Forum, onderneemt minister Zalm vandaag geen pogingen om MKB-Nederland aan tafel te krijgen. “Praten doe je aan tafel. Het heeft geen zin om weg te blijven, maar we hebben in elk geval nog geen briefje van verhindering ontvangen.'

Volgens een zegsman van het MKB-Nederland heeft praten geen zin meer. “We hebben de heer Wellink al op televisie gehoord, dus we weten wat zijn plannen zijn. Binnen het Forum was afgesproken om, tot vandaag, een radiostilte van zes weken te houden. Die afspraak is door de Nederlandsche Bank geschonden'. MKB-Nederland benadrukt wel dat de belangenorganisatie niet uit het Nationaal Forum zal treden.

“We zullen alleen vandaag niet meedoen.'

Volgens Wellink is een te snelle overstap naar de euro “onaanvaardbaar', omdat de banken zo'n operatie niet aankunnen. In een dag zouden zes miljoen bankbiljetten en drie miljard munten moeten worden omgeruild. De elf eurolanden hebben afgesproken dat de nationale munten nog maximaal een half jaar naast de euro mogen blijven bestaan. Elk land is gerechtigd de overgang op zijn eigen manier in te vullen en Wellink benadrukte dit weekeinde nog dat geen enkel land in de eurozone voor een “big bang' kiest.

Een woordvoerder van de financiele toezichthouder wilde vanochtend geen toelichting geven op de uitspraken van Wellink. “Hij heeft zijn woordje gedaan. Vanmiddag tijdens het overleg kunnen we een toelichting geven.'

Ook de suggestie om burgers en bedrijven eind 2001 al guldens te laten inwisselen, zodat de euro op 1 januari 2002 probleemloos als enig wettig betaalmiddel kan gelden, heeft Wellink van de hand gewezen.

Zo'n model ligt erg moeilijk bij de Europese Centrale Bank en ook enkele EMU-landen hebben bezwaren. Bij zo'n scenario krijgen burgers en bedrijven euro's die enkele weken niets waard zijn en dat geeft volgens Wellink een enorm renteverlies.