Felle strijd om opvolging van Gingrich; Diverse kandidaten

Na het vertrek van Newt Gingrich als voorzitter van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden hebben zich diverse kandidaten opgeworpen voor de opvolging. Gingrich zelf verklaarde gisteren ook zijn zetel in het Huis op te geven.

De hoogste ogen voor de opvolging gooit Bob Livingston (55) de ervaren maar wispelturige voorzitter van de commissie voor bestedingen van het Huis, die de budgetten van overheidsinstituties en grote projecten controleert. Livingston geldt als een gematigd conservatief, die dit weekeinde liet weten dat de Republikeinen met hun “wafeldunne meerderheid' voortaan politieke geschillen beslechten “met compromissen niet met dicataten'. Ook gelooft hij dat als de Amerikanen vinden dat president Clinton niet mag worden afgezet, “de politieke arena dat niet kan negeren'.

Livingston kreeg dit weekeinde de steun van Tom Delay, de derde man in de Republikeinse hierarchie in het Huis van Afgevaardigden, en van enkele ultra-conservatieve belangengroepen. Een andere opsteker is dat zijn rivaal Bill Archer (70) zijn kandidatuur introk. Archer is voorzitter van de commissie die toeziet op de belastingen.

Livingstons belangrijkste rivaal is Christopher Cox (46), een radicale conservatief, die de commissie leidt die onderzoekt of de VS gevoelige technologie aan China heeft verkocht. “Er is in deze race maar een conservatief', liet Cox weten. Hij geldt als telegeniek maar ook als weinig doortastend.

Bronnen binnen beide kampen lieten dit weekeinde weten op steun van ongeveer de helft van de 223 Republikeinse afgevaardigden te rekenen. In de schaduw wacht Jim Talent (42) uit Missouri, de voorzitter van het comite voor kleine bedrijven die bij beide vleugels van de partij populair is. Hij kan nog voor verrassingen zorgen als er een impasse ontstaat. Voor de post van Dick Armey, voorzitter van de Republikeinse meerderheid in het Huis en nummer twee in de hierarchie, heeft zich de jonge conservatief Steve Largent opgeworpen. Armey heeft veel gezag verloren door zijn weifelende gedrag tijdens de mislukte 'paleiscoup' tegen Gingrich vorig jaar en een serie indiscrete versprekingen. (AP, Reuters)