Dodental Mitch stijgt naar 25.000; Schuldenverlichting M-Amerika

Het dodental ten gevolge van de orkaan Mitch in Midden-Amerika stijgt mogelijk tot ruim 25.000. Bijna twee miljoen mensen hebben hun huis verloren door het natuurgeweld, 283 bruggen zijn vernield.

De regering van Honduras liet dit weekeind weten inmiddels 6.546 lichamen te hebben geborgen, terwijl er 11.762 gewonden zijn geteld en 6.586 mensen vermist zijn. President Aleman van Nicaragua schatte gisteren het aantal doden op 4.000 en het aantal vermisten op 7.000. Guatemala en El Salvador tellen samen 500 doden en 250 vermisten. Meer dan een week na de ramp is er nog weinig hoop op het vinden van overlevenden. Het Hondurese rampencomite schat dat van de vermisten 90 procent overleden is.

Hulpverleners waarschuwen nu voor het uitbreken van epidemieen. In Honduras zijn al 25 gevallen van cholera gemeld. Ook het uitbreken van malaria of knokkelkoorts dreigt. Hoewel de bevolking is gewaarschuwd water uit de met afval en lijken verontreinigde rivieren te koken of te zuiveren, is dat in de praktijk vaak onmogelijk. De internationale hulpverlening is dit weekeinde wel goed op gang gekomen. De Verenigde Staten hebben 70 miljoen dollar aan noodhulp toegezegd, het Wereld Voedselprogramma van de VN 40 miljoen dollar. De ministers van de EU vergaderen vandaag over hulp, in Nederland organiseren de gezamenlijke omroepen donderdag een nationale inzamelingsactie. Amerikaanse, Britse Mexicaanse, Franse en Nederlandse militairen zijn inmiddels naar het gebied gestuurd om hulp te verlenen. De Amerikaanse concerns Chiquita en Dole hebben in Honduras 18.000 werknemers van hun bananenplantages ontslagen. De plantages zijn door de orkaan Mitch volledig verwoest. De twee concerns lieten eerder al weten dat ze niet voor het jaar 2000 de bananenexport vanuit Honduras zouden hervatten. Voor het Latijns-Amerikaanse land zijn bananen na koffie het belangrijkste exportproduct. Vorig jaar voerde Honduras 638 miljoen kilo bananen uit.

In internationaal verband wordt overlegd over opschorting van terugbetaling van de buitenlandse schuld van Nicaragua en Honduras. Nicaragua heeft uitstaande schulden van 6,5 miljard dollar, Honduras van 4,2 miljard dollar. Gordon Brown, de Britse minister van Financien, liet dit weekeind weten dat Groot-Brittanie, de huidige voorzitter van de G7 steun hoopt te vinden voor een moratorium van twee jaar. De vijf presidenten van de Midden-Amerikaanse landen, die elkaar vandaag in El Salvador spreken, zullen volgens lokale kranten oproepen tot een volledige kwijtschelding van de schulden.

    • Reinoud Roscam Abbing