Dag

Het strafrecht staat onder esdruk. Haast, haast, haast. Laat de anonieme aangifte toe, zegt premier Kok. Strafvermindering in ruil voor een schuldbekentenis, stelt hoofdofficier J. Vrakking voor. En de nieuwe minister van Justitie Korthals zegt: “Ik ben hard bezig de rechtsprocedures korter te maken (...) Toch moeten er sneller uitspraken worden gedaan, onder andere door minder mogelijkheden voor bezwaar en beroep.'

Mag ik een stout tegenvoorstel doen: zoveel mogelijk mogelijkheden voor bezwaar en beroep - hoort dat niet eerder bij onze rechtsstaat?

Twee recente voorbeelden uit de praktijk van de vervolging illustreren de gevaren van een te grote dadendrang bij politie en justitie.

VPRO's Lopende Zaken liet gisteravond het geval zien van vier jongens in Groningen, die beschuldigd waren van mishandeling van een politieagent. Uiteindelijk bleek de agent de mishandelende partij te zijn geweest. De officier van justitie wilde die agent niet vervolgen, maar dankzij een beroepsprocedure bij het gerechtshof kregen de ouders van de jongens toch hun zin. De agent werd veroordeeld.

“De burger is mondiger geworden', commentarieerde hoofdofficier Josephus Jitta met een wrang mondje. Hij hoopte dat niet te veel burgers van dit recht gebruik zouden maken. De burger moet niet te lastig worden.

In New York begint vandaag een rechtszaak tegen Anne Lamberson, een 34-jarige Ierse verpleegster, die 's nachts als chauffeur van een ziekenambulance op een auto botste. Drie kinderen in die auto werden gedood - zwarte kinderen wat de zaak ook nog een raciale lading kan geven, vergelijkbaar met de zaak die Tom Wolfe in zijn roman Bonfire of the Vanities beschrijft.

De politie ging er vanuit dat Lamberson door rood licht was gereden hoewel ze niet op weg was naar een spoedgeval. Lamberson spreekt dat laatste met klem tegen. Hoe het ook zij, ze werd thuis door de politie als een zware misdadiger gearresteerd, ze werd na een verhoor van 7,5 uur geboeid aan de pers getoond en ze werd vervolgens bij nog veertien vrouwen in een cel met kakkerlakken gestopt.

Net als die jongens in Groningen was ze publiekelijk al veroordeeld voor ze berecht was.

    • Frits Abrahams