D66 toch niet tegen blijven van Bosniers; Vice-premier Borst:

D66 zal zich volgens vice-premier Borst neerleggen bij de wens van het paarse kabinet om Bosnische vluchtelingen met een verblijfsvergunning in Nederland te houden, zo heeft zij dit weekeinde laten weten in een gesprek met de radio.

Daarmee is er geen Kamermeerderheid meer om deze vluchtelingen terug te zenden naar Bosnie nu de situatie in dat land is gestabiliseerd.

D66 leek zich vorige week aan te sluiten bij coalitiegenoot VVD en oppositiepartij CDA, die al langer voor gedwongen terugzending van Bosniers zijn. De aankondiging van een motie door het D66-Kamerlid Dittrich leidde tot irritatie bij staatssecretaris Cohen (Justitie) en premier Kok, beiden van de PvdA.

Borst, lijsttrekker van D66 bij de laatste verkiezingen, interpreteerde gistermiddag op de radio uitspraken die haar opvolger als D66-leider, fractievoorzitter De Graaf kort daarvoor op de televisie had gedaan.

De Graaf maakte in het programma Buitenhof het indienen van de aangekondigde motie afhankelijk van een brief die staatssecretaris Cohen vandaag naar de Tweede Kamer zal sturen. De Graaf wees op de Vreemdelingenwet, waarin is vastgelegd dat vluchtelingen kunnen worden teruggestuurd wanneer hun land veilig is geworden, en zei: “Wij blijven vinden dat ook mensen met de A-status teruggestuurd moeten kunnen worden als er in het land van herkomst geen oorlog meer is. Maar als staatssecretaris Cohen met goede argumenten komt zullen we daarnaar kijken. Als het kabinet zegt, doe dat nu niet dan zullen we dat overwegen.'

De interviewer van het Radio 1-Journaal vroeg daarop aan vice-premier Borst: “De Graaf hield de spanning er nog even in voor wat de opstelling van D66 zal worden bij het debat over het uitzetten van Bosnische asielzoekers. Wat denkt u zelf mogen ze blijven ja of nee?'

Borst antwoordde: “Ik denk dat de spanning er al een beetje uit is. De Graaf gaf toch heel duidelijk aan dat als staatssecretaris Cohen met overtuigende argumenten komt in zijn brief, D66 zoals altijd dan ook een redelijk standpunt zal kiezen.

Nu, dat redelijke standpunt is mijns inziens dat we in dit geval de wet niet toepassen op deze groep mensen.'

De interviewer: “Dat betekent dat Cohen zijn zin krijgt en dat de mensen mogen blijven?

Borst: “Dat verwacht ik en ik hoorde toch ook al zoiets in de woorden van De Graaf, maar hij is natuurlijk correct en wacht dus wel even op de brief van de staatssecretaris.'