Boycot bananen bepleit

GroenLinks wil een boycot van bananen van Chiquita en Dole. De partij reageert met haar oproep op de massaontslagen bij beide bananenproducenten in Honduras en Nicaragua.

“Dit is een ouderwetse, brute, kapitalistische manier van omgaan met je werknemers', verklaart GroenLinks Kamerlid Karimi. “Als consument is een boycot het enige middel om een vuist te maken tegen dit soort onrechtvaardigheden.'

Chiquita en Dole hebben door de orkaan Mitch grote delen van hun plantages verloren en zeggen tot het jaar 2000 geen werk te hebben. Ook politici van andere partijen hebben met verontwaardiging van het ontslag kennis genomen. Europarlementarier Bertens, die als oud-ambassadeur in het gebied donderdagavond te gast is bij een nationale tv-inzamelingsactie, zegt dat beide bedrijven de mensen in dienst hadden moeten houden “als bijdrage aan de wederopbouw van deze landen waar zij decennia lang grof geld hebben verdiend'. Hij steunt de oproep tot een boycot.

Ook de FNV vindt dat er actie moet worden genomen. Voorzitter De Waal: “Het is ongelofelijk, de hele wereld komt in actie om te helpen en Chiquita en Dole zetten zonder pardon duizenden werknemers op straat.'