Beulenkamp verrast in 'Ritsma-pak'

Al voor het begin van het seizoen ruzieden de schaatsbond (KNSB) en de priveploegen over reclame op schaatspakken. Tot veler verbazing reed zaterdag bij de strijd om de IJsselcup een kernploeglid in het pak van een commerciele ploeg.

Dat ijsmeester Mark Messer van de Olympic Oval in Calgary de ijsvloer in Deventer zou prepareren hadden veel toeschouwers al uit de krant vernomen. Schaatsliefhebbers die zaterdag naar de halfoverdekte ijsbaan De Scheg waren gekomen, keken elkaar wel verbaasd aan toen ze een van de drie nieuwelingen uit de kernploeg allround van Henk Gemser voorbij zagen glijden in een blauw pak van Sanex. Had de priveploeg van Rintje Ritsma en tweevoudig olympisch kampioene Marianne Timmer weer een schaatser onder de vleugels van de bond weggehaald?

Nee, Jelmer Beulenkamp was niet 'commercieel gegaan', zoals veel van zijn collega's dat afgelopen zomer wel deden. Sanex trad bij de IJsselcup - de jaarlijkse strijd tussen de gewesten - op als sponsor van het gewest Noord-Holland/Utrecht. En omdat de mannen zich hullen in pakken van het gewest, was het alsof Ritsma en Timmer er met Beulenkamp, Sicco Janmaat, Bjarne Rykkje en Andres Landman vier ploeggenoten bij hadden.

“Een hele vreemde zaak', zei Beulenkamp na afloop. “Het was niet het gewest, maar Sanex dat in Deventer reed.' De Nederlandse kampioen allround wees erop dat het logo van zijn gewest nauwelijks herkenbaar was op zijn pak en dat de kleuren van het gewest, blauw en wit, hadden plaatsgemaakt voor het blauw van de sponsor. “De pakken van het gewest Friesland hebben bijvoorbeeld een veel grotere uitstraling, met de Friese vlag erop. Daar komt bij dat wij onze pakken pas zaterdag kregen, een uur voor de wedstrijd. De Friezen hadden ze dinsdag al. En dan had ik ook nog een te klein pak. Op een ander pak dat ik vlak voor de start kreeg, ontbrak het logo van Aegon de hoofdsponsor van de bond. Het was allemaal slecht geregeld.'

Bijval kreeg Beulenkamp van Ton Elias, directeur sponsoring van Aegon. Hij sprak van een publiciteitsstunt. “Het was bijzonder kinderachtig om Jelmer vlak voor de start het goeie pak te geven en dan nog zonder ons logo. Te kinderachtig om er nog meer woorden aan vuil te maken.'

Een paar weken geleden ging tijdens een trainingskamp in Inzell het gerucht al dat de jongens van het gewest Noord-Holland/Utrecht bij de IJsselcup in Sanexpakken zouden schaatsen. “Er werd flink om gelachen vooral door de Sanexformatie', herinnerde Beulenkamp zich. “Als ik dit alles van tevoren had geweten, had ik niet gereden.' De allrounder wist dat protesteren weinig zin had, omdat de schaatsbond afgelopen week akkoord ging met de verbintenis tussen sponsor en gewest.

“Er is niks nieuws onder de zon', volgens Ab Krook, topsportcoordinator van de schaatsbond (KNSB). “De gewesten mogen gesponsord worden. Dat gebeurt al jaren.' Ironisch is het wel. Terwijl de KNSB met de drie commerciele ploegen (Sanex, Unit4 en SpaarSelect) ruziet over reclame op de pakken rijdt nota bene een kernploeglid zijn rondjes in een pak van een van die teams.

In hun kritiek op de commerciele schaatsploegen betoogden Elias en KNSB-voorzitter Wim Schenk in de aanloop naar het seizoen dat alleen zij het beste voor hebben met de schaatssport, door niet alleen in de toppers te investeren maar ook de jeugdopleiding. De hoofdsponsor houdt er volgens Elias “een wezenlijk andere filosofie op na dan een fabrieksploeg die wat toppers wegkaapt'.

Nu de ploeg van Ritsma en Timmer zich voor twee jaar verbonden heeft aan het gewest Noord-Holland/Utrecht gaat de kritiek van de bond en Elias niet meer op volgens Patrick Wouters, manager van het Sanexteam.

“Dit is geen publiciteitsstunt, maar structurele sponsoring. Wij willen wel degelijk een bijdrage leveren aan de jeugdopleiding.'

De sponsoring van Noord-Holland/Utrecht gaat in de ogen van Wouters veel verder dan het verstrekken van een schaatspak. Zo is het de bedoeling dat schaatsers uit dat gewest met toppers als Ritsma en Timmer meegaan op trainingskamp en dat leden van de Sanexploeg in Nederland op hun beurt af en toe meetrainen in het gewest.

Wouters: “Dat het ons niet alleen om de toppers te doen is, blijkt ook uit het feit dat we behalve Martin Hersman en Marianne Frouke Oonk en Andre Vreugdenhil erbij hebben. Ook wij hebben een verantwoordelijkheid naar talent.' Wouters overweegt ook samenwerking met Brabant/Limburg, het gewest van Oonk. “De bond kan niet meer zeggen dat we alleen de krenten uit de pap pikken.'

    • Ward op den Brouw