Belgie zoekt opvang voor asielzoekers

De Belgische minister van Binnenlandse Zaken roept organisaties op gebouwen beschikbaar te stellen voor de opvang van asielzoekers. De overheid kan het groeiend aantal vluchtelingen niet langer onderbrengen.

Net als Nederland kampt Belgie met een groeiende stroom vluchtelingen. Tot juni kwamen er maandelijks zo'n duizend mensen. Sindsdien is het aantal asielzoekers verdrievoudigd. De overheid zal zelf ruim achthonderd extra opvangplaatsen creeren. Daarnaast zouden nog eens duizend plaatsen nodig zijn.

Sinds enkele weken zijn kerken op diverse plaatsen in het land bezet door vluchtelingen die papieren eisen. Hun actie wordt ondersteund door kerkelijke organisaties en de christelijke vakbeweging ACW. Ook minister van Ontwikkelingssamenwerking Reginald Moreels sprak vorige week zijn steun uit voor de kerkbezetters. Minister van Binnenlandse Zaken Vanden Bossche heeft nu de bal teruggekaatst en vraagt organisaties in plaats van sympathie om opvangruimte. De uitlatingen van zijn collega van Ontwikkelingssamenwerking noemde hij “onbehoorlijk'.

Intussen weigert de rijkswacht in het West-Vlaamse Jabbeke vluchtelingen nog langer zo maar op straat te zetten. Op de parkeerplaats van Jabbeke, op weg naar Oostende, worden vluchtelingen afgezet die zich vervolgens proberen te verstoppen in vrachtwagens richting Groot-Brittannie. Dit jaar heeft de rijkswacht er al zo'n vijfhonderd, veelal Kosovaren, aangehouden. Nu het kouder wordt heeft de politie echter problemen de mensen zo maar op straat te zetten.

    • Birgit Donker