Beleggers incasseren winst op hun aandelen

De aandelenkoersen op de Amsterdamse effectenbeurs hebben hun opmars richting een index van 1100 punten vanochtend met een klein stapje voortgezet. De AEX-index steeg met 1,34 punten naar 1058,65 punten. Eerder op de ochtend had de graadmeter het niveau van 1079 punten bereikt.

“Het Damrak ging op het sentiment van de hele wereld omhoog', aldus een commissionair. Een hoger slot op Wall Street en een cent duurdere dollar stuwden de koersen op bij een matige omzet.

Nagenoeg alle hoofdfondsen boekten winst. Vendex viel uit de toon. Het detailhandelsconcern verloor 1,50 op 44,50 gulden. Volgens handelaren is de daling een gevolg van de spoedprocedure die de Nationale Winkelraad een vereniging van kleine winkeliers, eind vorige week heeft aangekondigd om de fusie Vendex/KBB aan te vechten.

Baan was procentueel de sterkste stijger. Het IT-fonds heeft in drie weken, toen het een dieptepunt bereikte van 17,30, een koerssprong gemaakt van ruim 70 procent. Vanochtend klom het aandeel Baan met 2,60 naar 29,60 gulden. Op de optiebeurs wordt druk gespeculeerd in het aandeel, aldus een handelaar. “De omzetten liegen er niet om.'

Een andere winnaar was handelsfonds Hagemeyer, dat nog steeds profiteert van een verhoogd advies van een grote effectenbank. Hagemeyer steeg 3,10 gulden op 69,30 gulden. De financiele waarden waren ook in trek bij beleggers. De beursfavorieten Aegon en ING wonnen respectievelijk 3 gulden op 194,60 en 1,60 op 101 gulden. Fortis daalde een half procentje naar 124,70 gulden. KPN verloor 4,1 procent op 70 gulden, Vendex 4,35 procent op 44 gulden.

Op de NMAX, de beurs voor jonge, snelgroeiende ondernemingen, daalde de koers van het aandeel Hitt sterk onder invloed van een winstwaarschuwing. Het softwarefonds verloor ruim 10 procent op 20,90 gulden. Het bedrijf verwacht over 1998 evenveel winst als in 1997 te maken. Eerder was Hitt nog uitgegaan van een winststijging van 30 procent.

Vijf maanden geleden kreeg Hitt een beursnotering tegen een introductieprijs van 24 gulden.

Bij een overweldigende belangstelling steeg de koers naar een voorlopige climax van 37,80 gulden.

PVC-fabrikant EVC was de sterkste daler op de beurs. Het bedrijf maakte vanochtend bekend dat de handelsverliezen over 1998 ongeveer 70 miljoen gulden zullen bedragen. In reactie hierop daalde de koers 7,6 procent (1,30 gulden) naar 15,80 gulden.