ACTUALITEITEN

2 Vandaag. Reportage over het strenge regime in Japanse gevangenissen alwaar de minste overtreding of ongehoorzaamheid zwaar wordt gestraft. Gevangenen liggen soms dagenlang in hun eigen urine en ontlasting. Een team bezocht een gevangenis en sprak met een westerling over zijn ervaringen. Ned.2, 17.35-18.43u.

Netwerk. Vandaag met nooit eerder vertoonde beelden van Hitler gemaakt door zijn prive-piloot. Ook een voorbeschouwing op het debat van de bijzondere Kamercommissie over de erfenis van de commissie-Van Traa en de vraag hoever de politie mag gaan bij het opsporen van criminele activiteiten. Ned.1, 20.30-20.59u.

INTERVIEWS

Nieuwe maandag. O.a. een gesprek met RTL-presentator Ron Brandsteder die vertelt dat het televisie maken er niet makkelijker op is geworden. Belg.1. 21.45-22.35u.

Het elfde uur. O.a. een gesprek met Willem Aantjes, die twintig jaar geleden wegens zijn verzwegen oorlogsverleden de politiek moest verlaten. Aantjes spreekt onder meer over zijn verleden en de positie van zijn partij, het CDA. Ook aanwezig Piet van Tellingen die destijds zijn politieke voorlichter was. Verder, naar aanleiding van de week van de chronische ziekten, een gesprek met reumapatiente Djoeke Verstegen. Ned.2, 22.10-23.00u.

DOCUMENTAIRES

Radar. In deze consumentenrubriek o.a. aandacht voor een touroperator waar de kinderkorting geen kinderkorting blijkt en voor het feit dat steeds meer auto's onder invloed van elektronica hun eigen gang gaan waardoor de remmen soms niet werken. Ned.2, 19.00-19.25u.

Joop den Uyl: De Illusie aan de Macht. Documentaire, die vorige week al veel stof deed opwaaien omdat hieruit blijkt welke rol de toenmalige Koningin Juliana heeft gespeeld bij de afwikkeling van de Lockheed-affaire, beschrijft de geschiedenis van het kabinet-Den Uyl (1973-1977) aan de hand van interviews met de betrokken bewindslieden. Zie ook TV-Vooraf. Ned.3 20.26-21.27u.

Kwesties. Portretten en verhalen van mensen die failliet zijn gegaan. Belg.2, 21.20-22.05u.

Dokument. Vandaag over de lange juridische strijd van de kleinkinderen van de Nederlandse bankmagnaat Friedrich Gutmann om zijn kunstbezit (waaronder werk van Degas, Renoir en Botticelli), in de oorlog door de nazi's geroofd, weer terug te krijgen. Ned.1, 22.56-23.41u.

Maurice De Wilde: Vergelding en repressie. Serie over aanslagen en repressie tijdens en na WO II in Belgie. Toen eind mei '45 de overlevenden van de concentratiekampen terugkeerden, brak er een tweede golf van geweld uit. In de interneringskampen zaten zestigduizend mensen die verdacht werden van collaboratie. Belg.2, 22.35-0.10u.

Panorama. Een portret van de Britse kroonprins Charles, waarin ook zijn status als troonopvolger wordt onderzocht. BBC1, 23.00-23.45u.

The great Egyptians: Tuthankhamen. Over het leven en sterven van de kindkoning Toetanchamon. Discovery, 23.00-24.00u.

The baby business. Over de verschillende kanten van de babyindustrie. Vanavond over kinderen die op de wereld zijn gekomen als gevolg van een anonieme spermadonatie en die op grond van de wet hun biologische vader niet kunnen opsporen. BBC2, 0.20-1.00u.

MUZIEK

Beat route: Dublin. Jools Holland verkent in deze aflevering per Rolls Royce convertible de stad Dublin. Hij ontmoet onder anderen Van Morrison, The Chieftains en zangeres Mary Coughlan. Jools speelt ook nog wat piano. Ned.3, 21.27-22.00u.

Het Uur van de Wolf: Het Nieuw Ensemble: Very weird Music. Over het Nieuw Ensemble en zijn artistiek leider Joel Bons die 4 november de Prins Bernhard Fonds Muziek Prijs 1998 kreeg. Dankzij Joel Bons heeft het ensemble in de afgelopen jaren een zeer opvallende rol gespeeld op het gebied van de ensemblecultuur en zich gekenmerkt door grensoverschrijdende composities.

Het gezelschap wordt op zijn eerste Amerikaanse reis gevolgd. Tegen de achtergrond van het zonnige Californie, gospel, rock, surfmuziek en Hollywood, ondervroeg regisseur Tonko Dop de leden over de positie en waardering van nieuwe muziek. Ned.3, 23.23-0.18u.

KUNST

Onder de hamer. Eerste van een nieuwe achtdelige serie over de wereld van loven en bieden in veilinghuizen. In deze aflevering gaat het over het veilinghuis Dickhout in Maastricht waar de dochter van het familiebedrijf de kans krijgt een inboedel te taxeren en te veilen. Ned.2, 19.25-19.53u.

FILM

Mikey (Dennis Dimster-Denk, 1992, VS). Griezelthriller over 9-jarig jochie dat in opeenvolgende pleeggezinnen spoor van dood en verderf trekt. RTL5 20.30-22.15u., onderbroken door reclame.

. Postcards from the Edge (Mike Nichols, 1990, VS). Zie Film-vooraf. RTL4, 21.00-23.00u., met reclame.

The Last Tattoo (John Reid, 1994, Nieuw-Zeeland). Matige thriller speelt in Nieuw-Zeeland ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. Verpleegster Kerry Fox en Amerikaanse officier Tony Goldwyn speuren, met het oog op de volksgezondheid, naar de met een zeldzame vorm van gonorroea besmette vriendin van een vermoorde marine-man en stuiten op corruptie in de hoogste kringen. Ook met Robert Loggia, Rod Steiger. Duitsl.2 22.15-24.00u., nagesynchroniseerd.

. I Was a Teenage Werewolf (Gene Fowler, 1957, VS). Michael Landon, de latere Little Joe uit Bonanza speelt hoofdrol in low-budget-klassieker uit griezelgenre. Jeugddelinquent verandert door toedoen van psychiater in weerwolf. BBC1, 2.00-3.15u. zwart-wit.

Eine Nacht im Mai (Georg Jacoby, 1938, Duitsland). Muzikale komedie met Marika Rokk als flaterende zangeres. Morgen Duitsl.1, 10.10-11.30u., zwart-wit.