Aanslag werk van Islamitische Jihad

De Israelische en Palestijnse veiligheidsdiensten zijn tot de conclusie gekomen dat de autobomaanslag van vrijdag in West-Jeruzalem het werk was van de Islamitische Jihad. Aanvankelijk ging men ervan uit dat Hamas de aanslag had uitgevoerd.

Die indruk werd gewekt door een pamflet waarin Hamas de verantwoordelijkheid op zich nam. Identificatie van de twee Palestijnen die bij de aanslag het leven verloren heeft de veiligheidsdiensten van Israel en de Palestijnen op het spoor van de Islamitische Jihad gezet. De Palestijnse politie is het afgelopen weekeinde in de Palestijnse gebieden een klopjacht op leden van deze betrekkelijk kleine organisatie begonnen. Onderzoek heeft uitgewezen dat de aanslag in de Palestijnse stad Jenin werd voorbereid. De twee Palestijnen woonden echter niet in gebied dat volledig onder Palestijnse controle is maar in door Israel bezet gebied.

Premier Netanyahu verdaagde vrijdag onmiddellijk na de aanslag de regeringszitting waar zou worden beslist over aanvaarding van het akkoord van Wye Plantation. Radio Israel berichtte vanmorgen dat de regering nu deze week bijeen komt.

Krachtens het nieuwe Israelisch-Palestijnse akkoord zou Israel deze week reeds twee procent van de 13,1 procent van de Westelijke Jordaanoever aan het Palestijnse Gezag van Yasser Arafat moeten overdragen. Volgens politieke kringen in Jeruzalem ziet het er niet naar uit dat dit deze week nog zal gebeuren.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Madeleine Albright, heeft op scherpe toon een telefoongesprek gevoerd met Netanyahu. Zij definieerde de Israelische bouwactiviteiten in bezet gebied en Oost-Jeruzalem als “provocaties'. “Hoe kan ik die dingen aan de Arabieren uitleggen? Ze kunnen niet anders dan als provocaties worden gezien', zei Albright volgens de Israelische pers vandaag. Ha'arets meldt vandaag dat de kolonisten de afgelopen twee weken op vijf heuveltoppen in bezet gebied op de Westelijke Jordaanoever caravans hebben geplaatst en bevolkt. Dat gebeurt om overdracht van gebied aan de Palestijnen te bemoeilijken. De regering laat tot woede van de Palestijnen dit oogluikend toe.