Zware strijd Tadzjikistan

In gevechten rond de stad Khodzhand in het bergachtige noorden van Tadzjikistan zijn deze week ten minste tweehonderd doden gevallen. De regering en oppositiegroepen sloegen woensdag de handen ineen tegen krijgsheer kolonel Khudoberdjev in de zwaarste gevechten die het land heeft gezien sinds de strijdende groepen vorig jaar een vredesakkoord tekenden.

Volgens de regering zijn tot dusver 180 rebellen, 25 regeringssoldaten en acht burgers omgekomen. President Rakhmonov zegt dat van onderhandelingen geen sprake kan zijn.

Toen regeringstroepen donderdag de overhand kregen rond Khodzhand, verklaarde de rebelse kolonel Khudoberdjev dat hij een naburige stuwdam had laten ondermijnen. Hij dreigde de dam op te blazen en “een groot deel van Centraal-Azie onder water te zetten'. Het Krairakkhum-stuwmeer is zo groot, dat het ter plekke een zee wordt genoemd. De regering noemde dit een ijdel dreigement en verklaarde de dam zelf in handen te hebben. Gisteren klonk er rond de stuwdam geweervuur. Een groep van vijfig rebellen zou momenteel nog weerstand leveren op het oude fort van de stad. Zij houden 95 regeringssoldaten gegijzeld.

Vorig jaar kwam een eind aan een vijf jaar durende burgeroorlog tussen de regering en islamitische rebellen. De meeste van die groepen nemen nu zelf aan de regering deel en streden zij aan zij met de regeringstroepen tegen de kolonel Khudoberdjev. (AFP Reuters)